Vyhlídky na transparentní poradenství

29.08.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Transparentní prostředí na trhu poradenských služeb bude od 1. září 2008 podpořeno novým Národním registrem poradců, který bude toho dne oficiálně uveden do provozu.

Národní registr poradců (NPR) by měl usnadnit podnikatelům orientaci v oblasti manažerského poradenství a výběr konzultantů. Na základě jednání mezi Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO) s ním přichází Hospodářská komora České republiky (HK ČR) ve spolupráci s Asociací pro poradenství (APP).


Bonita pod drobnohledem


Hlavním principem NRP je hodnocení bonity poradenských firem (prostřednictvím přidělování hvězdiček) na základě údajů uvedených poradenskou firmou a prověření jejich správnosti a současně nepřebírání zodpovědnosti za práci těchto poradenských firem. Takto bude NRP maximálně otevřený všem poradenským firmám, které budou mít zájem prezentovat se transparentním způsobem.
Minimální podmínkou pro získání nejnižšího hodnocení je přihlášení se k etickému kodexu poradce, který je sestaven podle mezinárodní metodiky ICMCI. Vyšší hodnocení poradenská firma dosáhne například uvedením relevantních referencí či doložením kvalifikace mezinárodně uznávaným certifikátem.


Pouze pro manažerské poradce


Do NRP se mohou přihlásit pouze fyzické či právnické osoby, které disponují oprávněním pro oblast manažerského poradenství. Nebude se jednat o registr jednotlivých konzultantů – fyzických osob pracujících pro poradenské firmy, ale hodnocena bude firma jako celek. Podmínkou zápisu do NRP je vyplnění elektronické registrační přihlášky, uhrazení registračního poplatku a splnění podmínek pro poradce.

Přihlášení poradenské firmy je postaveno na bázi důvěry, přičemž v obchodních podmínkách jsou jasně a výstižně stanovena opatření, která budou v případě zjištění uvedení nepravdivých údajů uplatněna. Důležitým prvkem usnadnění výběru konzultantů je hodnocení bonity poradce, jenž se provádí na základě předem daných kritérií a informací, které o sobě poradce zveřejní v přihlášce.


Důležité: Kolik bere poradce za hodinu


Dalším nástrojem pro snadnější posouzení výběru poradce bude pro podnikatele vedle bonity poradce i uvedení cenového rozpětí hodinové sazby práce poradce. Samozřejmostí bude výběr poradců podle jednotlivých oblastí poradenství a regionů, kde poradenské firmy působí. Nejvýraznější změny oproti předchozímu fungování registru jsou:


  • zápis do NRP se provádí na firmu, nikoliv na osobu;
  • zápis je zpoplatněn, ale nevyžaduje absolvování kurzů či jiných vstupních požadavků;
  • na základě sdělených informací je provedeno nezávislé hodnocení bonity;
  • množství informací uvedených v registru závisí jen na žadateli;
  • kromě pravidelného PR a dalších propagačních aktivit včetně odkazu na NRP na specializovaných poradenských serverech bude mít registr přímý odkaz a banner na webu Hospodářské komory České republiky;
  • odkaz na NRP bude vždy součástí odpovědi na podnikatelské dotazy, které Hospodářská komora zpracovává při realizaci projektu Informační místa pro podnikatele;
  • MPO je připraveno nový NRP nadále dle možností podporovat.


Asociace pro poradenství (APP), která na realizaci celého projektu spolupracuje, je složkou Hospodářské komory České republiky a jediným autorizovaným živnostenským společenstvem pro činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců. APP bude v projektu plnit roli odborného garanta.

Článek je postaven na informacích od Hospodářské komory ČR

 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY