Nápad nestačí, potřeba jsou peníze!

18.03.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Láká vás možnost stát se podnikatelem? Máte dobrý nápad a chtěli byste ho v rámci podnikání zrealizovat? Tu největší devizu pro úspěšné podnikaní určitě máte, ale na úspěšný rozjezd firmy to bohužel nestačí. Je u nás podpora nových podnikatelů dostatečná?

Lidé mají různé povahy a různé profesní cíle. Někomu vyhovuje být zaměstnancem firmy, ovšem jsou i tací, kteří se raději pustí do rizika a založí si svou vlastní firmu. Ať již si zvolí jakoukoli formu, tj. od živnostníka až po některou z právnických osob, vždy je třeba mít nápad, plán, tzn. důkladně promyšlený a zpracovaný podnikatelský záměr.

Ale bohužel to není vše. Sebelepší podnikatelský záměr nemá šanci na úspěch, pokud podnikatel na rozjezd svého podnikání nemá dostatek financí. A ne každý, kdo se rozhodne začít podnikat má peníze, ve většině případů je to spíše naopak. Vždyť peníze, jejich vydělávání je vlastně to, proč lidé začínají podnikat, proč třeba skončí se solidním zaměstnáním a vrhnou se do podnikání.

Ale jak již bylo řečeno, sebelepší nápad nemá šanci na realizaci,  pokud není počáteční kapitál. Stále se hovoří o podpoře malého a středního podnikání, ale je tato podpora skutečně dostatečná? Přímé podpory v rámci různých programů dosáhly sice například v roce 2005 4 608 mil. Kč, ale jde o to, na co jsou tyto podpory zaměřeny. Zákon o podpoře malého a středního podnikání přímo jmenuje oblasti, které mohou být podporovány. Pokud se tedy podnikateli nepodaří se svým záměrem vejít do příslušné škatulky má smůlu.


Úvěr od banky?


Jak jinak získat kapitál pro rozjezd svého podnikání? Celkem logicky nás napadne potřebujeme-li peníze, vzít si  úvěr od banky. Obvykle banky požadují po podnikatelích, žádají-li o úvěr, jejich historii co se týče jejich finanční situace. Jak může tuto historii doložit klient- budoucí podnikatel, který se do podnikání teprve chystá, a který shání peníze na jeho rozjezd? Je třeba říci, že banky myslí i na tyto začínající podnikatele a nabízejí i možnost získání úvěru pro ty, kteří s podnikáním teprve začínají. Ačkoliv banky ve svých nabídkách produkty pro tuto skupinu mají, je otázkou kdo je při podání žádosti skutečně získá, kdo ze začínajících podnikatelů, dokáže banku přesvědčit, že jeho podnikatelský záměr je skutečně tak dobrý, a že bude schopen dostát svým závazkům a splácet bance úvěr.

Bohužel o parametrech těchto produktů se podnikatelé na internetových stránkách bank mnoho nedoví, neboť jsou bankou voleny individuálně. Konkrétní výši úvěru, natož například úrokovou sazbu tedy podnikatel, pokud se rozhodne požádat o úvěr banku, zjistí až při samotném jednání přímo v bance. Dá se tedy předpokládat, že podnikatel si vybere jednu či dvě až tři banky a bude zkoušet, zda u některé má šanci uspět.


Silný partner


Existují však i jiné možnosti, jak získat peníze na rozjezd podnikání, které jsou však stále více rozšířeny v zahraničí než u nás.

    • Existují lidé, kteří mají peníze a na druhé straně existují lidé, kteří mají nápady „ know how“.

Ideálním řešením je tedy, pokud se tito lidé spojí. Potom již nic nebrání tomu, aby takto vytvořená nová firma mohla začít úspěšně podnikat ve svém oboru.


Zdrojů financování firmy je nespočet. Pokud vás zajímají možnosti, jak nejen rozjezd firmy financovat, těšte se na některý z dalších článků, který se jim bude věnovat.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY