Ready-Made firmy eliminují dopady daňové reformy

29.11.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Daňová reforma s účinností od 1. ledna 2008 zavádí změny v osvobození zisků z prodeje účastí na společnostech, což významným způsobem ovlivní daňové plánování pro fyzické osoby.

Negativní dopady reformy však investoři mohou eliminovat pomocí vhodné struktury využívající akciové společnosti a její implementací do konce roku 2007. Současně mohou využít příležitostí, které přinášejí pozitivní změny v zákoně o daních z příjmů.

 

Podle současných pravidel může být příjem fyzické osoby z prodeje účasti na společnosti osvobozen, pokud k prodeji dojde po uplynutí určité minimální doby držby – tzv. časového testu. Obecně tento časový test činí pět let. Při prodeji akciové společnosti je však možné využít zkrácený časový test a realizovat osvobozený příjem již po šesti měsících držby akcií. Pro daňovou optimalizaci se dnes v praxi proto běžně využívají postupy založené na tom, že fyzická osoba realizuje místo dividendového příjmu nebo příjmu z prodeje nemovitosti osvobozený příjem z prodeje akcií na společnosti. To se často týká například developerských projektů realizovaných fyzickými osobami prostřednictvím účelově založených projektových společností.


Prodloužení časového testu


Daňová reforma prodlužuje časový test u prodeje akcií na pět let. U akciové společnosti tak dochází ke sjednocení podmínek pro osvobození příjmů se společnostmi jiných právních forem, například společnost s ručením omezeným. Výjimka se uplatní pouze u portfoliových investic do akcií, kdy fyzická osoba drží maximálně pětiprocentní podíl. Na základě přechodného režimu však lze u akcií nabytých do konce roku 2007 postupovat podle stávajících pravidel a uplatnit pro osvobození příjmů z jejich prodeje šestiměsíční časový test. Této výhody lze využít v rámci českých i zahraničních struktur.

Pozitivní změnou je, že daňová reforma po vzoru vyspělých zahraničních jurisdikcí zavádí osvobození kapitálových zisků z prodeje účastí na společnostech – tzv. participation exemption. Pokud bude společnost prodávat účast na dceřiné společnosti a splní určité podmínky, bude příjem z prodeje osvobozen. K nejdůležitějším podmínkám patří zejména požadavek na právní formu, minimální podíl ve výši 10 % a minimální doba držby 12 měsíců.


Přehodnoťte své investice


tacomaInvestoři by tedy měli nejpozději do konce roku 2007 přehodnotit své stávající struktury pro držbu společností a navrhnout struktury nové, a to se zohledněním změn v daňových zákonech. Tím lze eliminovat negativní dopady prodloužení časového testu u akciové společnosti a využít příležitosti vyplývající z dalších ustanovení daňové reformy.

Je třeba podotknout, že pro využití výhody přechodného režimu je nutné novou strukturu do konce roku 2007 také zrealizovat. Dodržení naplánovaného časového harmonogramu kroků při realizaci nové struktury umožní využití READY-MADE společností. Tyto již založené společnosti jsou určené zejména zájemcům, kteří nemohou či nechtějí podstoupit relativně zdlouhavý proces založení nové společnosti a jejího zápisu do obchodního rejstříku. Jejich výhodou je, že jsou k dispozici téměř okamžitě. Jedná se o společnosti s velmi krátkou historií, řádně založené, zapsané v obchodním rejstříku a registrované na příslušných orgánech státní správy v souladu s právními předpisy a s plně splaceným základním kapitálem. Tyto společnosti do současné doby neprovozovaly žádnou podnikatelskou činnost, nepřevzaly žádné závazky a mají řádně a zcela průkazně vedenou účetní evidenci.

READY-MADE společnost lze využít buď jako projektovou společnost pro realizaci jednotlivých projektů, nebo jako holdingovou společnost. Při jejím využití je hlavní výhodou flexibilita a rychlost, což umožní zajistit spolehlivé a bezproblémové nastavení nové holdingové struktury do konce roku 2007.

Článek byl připraven ve spolupráci se společností TACOMA.


 

Autor článku

Ladislava Urbancová, Dita Šulcová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY