Co týden dal?

23.11.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Nízká produktivita práce brzdí ekonomiku Evropské unie, koruna atakuje hranici 18 korun za dolar, Raiffeisen stavební spořitelna se spojí s Hypo stavební spořitelnou a další novinky uplynulého týdne v našem pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vykázala růst hrubého domácího produktu v rozsahu 0,7 procenta, což je zrychlení proti druhému čtvrtletí, kdy růst činil 0,3 procenta. Ukázala to zpřesněná data Spolkového statistického úřadu. Na růstu HDP se nejvíce podílela domácí poptávka, analytici ale předpokládají, že čtvrté čtvrtletí přinese zpomalení tempa růstu.
  • Celkové ztráty z krize na americkém hypotečním trhu by mohly dosáhnout až 300 miliard dolarů. Uvedla to ve zprávě o trendech finančního trhu OECD. Podle pařížské organizace ještě americký trh bydlení nejhorší fáze útlumu čeká a tyto problémy budou i příští rok srážet hodnotu cenných papírů vlastněných bankami, fondy a pojišťovnami.
  • Hlavní brzdou ekonomiky Evropské unie je nízká produktivita práce. Vyplývá ze zprávy o ekonomických trendech, kterou zveřejnila Evropské komise. Podle Bruselu se růst hodinové produktivity práce zpomaluje od poloviny 90. let, zatímco například v USA roste daleko znatelněji. V USA je HDP v přepočtu na hlavu o zhruba třetinu vyšší než v EU.
  • Evropská komise uvažuje o razantním seškrtání zemědělských dotací pro velké farmy a velká zemědělská družstva. Vyplývá to z revize společné zemědělské politiky, kterou dnes schválila Evropská komise. Tento krok by se výrazně dotkl i ČR, která má jednu z nejvyšších koncentrací velkých zemědělských podniků v EU.
  • Nizozemská maloobchodní společnost Ahold změnila své loňské rozhodnutí a na slovenském trhu zůstane. Ahold, který na Slovensku stejně jako na českém trhu provozuje obchodní sítě Hypernova a Albert, je jedním z hlavních konkurentů největšího slovenského maloobchodního prodejce Tesco.
  • Evropská komise vyměřila pokutu 74,79 milionu eur (asi dvě miliardy Kč) výrobcům studiových videokazet. Mezi pokutovanými jsou firmy Sony, Fuji a Hitachi Maxell a komise je viní z toho, že se domlouvaly na cenách. Kartel prý existoval na evropské trhu, a to od roku 1999 do roku 2002.
  • Bratislavský závod největší evropské automobilky Volkswagen začne v prvním čtvrtletí příštího roku vyrábět vozy Škoda Octavia. Ve výrobním programu továrny nahradí produkci modelu VW Polo. Slovenská divize VW je podle tržeb největším podnikem v zemi a také největším slovenským vývozcem s patnáctiprocentním podílem na celkovém vývozu.
  • Německá společnost RWE hodlá zvýšit kapacity k výrobě energie z obnovitelných zdrojů na více než čtyřnásobek proti současnému stavu. RWE je největším výrobcem elektřiny v Německu, ale také největším znečišťovatelem v Evropě. Snahou RWE je snížit výrobní náklady a management předpokládá, že nové investice budou směřovat hlavně do výstavby větrných parků při pobřeží i na jiných vhodných místech.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

K HYPO smlouvě MP 3 přehrávač zdarma!
Za sjednání smlouvy o stavebním spoření u HYPO stavební spořitelny, s cílovou částkou minimálně 200 000 Kč, můžete získat MP 3 přehrávač zdarma. Tento dárek získá prvních 4 000 klientů starších 18 let, kteří si v období od 1.11.2007 do 31.12.2007 novou smlouvu uzavřou. Tak tedy neváhejte!


Posledních 7 dní doma

  • V oblasti stavebního spoření bylo za tři čtvrtletí letošního roku uzavřeno zhruba 383 000 nových smluv o stavebním spoření s celkovou hodnotou cílové částky 109 mld. Kč. Znamená to 15 % meziroční nárůst. V průběhu třech čtvrtletí letošního roku byla vyplacena státní podpora v celkové výši 14,3 mld. Kč.
  • Ministerstvo financí evidovalo na konci třetího čtvrtletí 3,85 milionu účastníků penzijního připojištění, což představovalo proti konci roku 2006 nárůst o 7,1 procenta. Penzijní připojištění si tak stále udržuje růstový trend. Svědčí o tom letošní nárůst počtu nově uzavřených smluv o 430.000.
  • V letošním žebříčku 178 zemí s nejvýhodnějším daňovým systémem obsadilo Česko 113. místo. K nelichotivému pořadí přispěla administrativní náročnost, v níž skončila ČR na 168. příčce. Firmy v tuzemsku totiž potřebují na splnění daňových povinností 930 hodin (asi 39 dní) ročně, což je nejvíce ze všech zemí EU. Vyplývá to ze studie společnosti PricewaterhouseCooper's (PwC) a Světové banky.
  • Evropská komise schválila zhruba 25 milionů eur, tedy téměř 680 milionů korun, na dopravní projekty v České republice. Nejvíce peněz má putovat na studie, jež jsou spojeny s výstavbou železničního tunelu na trase Praha-Beroun. Celkem jde o 14,5 milionu eur, tedy kolem 400 milionů korun.
  • Česká koruna opět rekordně sílila vůči dolaru a poprvé v historii prolomila hranici 18 korun za dolar, když se obchodovala za 17,94 Kč/USD. Za zpevňováním koruny stojí oslabování dolaru na světových trzích. Padající americká měna pomáhá snižovat ceny benzinu či zemního plynu ale znevýhodňuje české vývozce do dolarových oblastí.
  • Raiffeisen stavební spořitelna se příští rok sloučí s Hypo stavební spořitelnou. Raiffeisen Bausparkasse Holding získá v Hypo stavební spořitelně stoprocentní podíl. Obě strany se dohodly, že kupní cenu nezveřejní. Podle odhadů by se cena transakce mohla pohybovat mezi dvěma až třemi miliardami korun.
  • Česká národní banka spustila novou grafickou podobu své webstránky na adrese www.cnb.cz. Cílem redesignu bylo vytvoření nové přehlednější struktury velmi rozsáhlého webu ČNB a oživení jeho poměrně konzervativního vhledu.
  • Tuzemské internetové portály Centrum.cz a Atlas.cz jsou na prodej. Majitelé portálů už jednají se zájemci, mezi nimiž jsou zahraniční investiční fondy i televize Nova. Ta údajně čeká jen na schválení nákupu svým americkým vlastníkem CME.
  • Výběr elektronického mýtného tento týden přesáhl pět miliard korun. Státní fond dopravní infrastruktury, který je jediným příjemcem mýtného, přitom počítal za celý letošní rok s výnosem 4,6 miliardy. Elektronický mýtný systém v ČR funguje od 1. ledna.
  • Jeden z největších tuzemských autobusových dopravců Student Agency předpokládá, že od ledna plošně zvýší jízdné o deset procent. Důvodem je růst snížené sazby DPH na devět procent a také stoupající ceny motorové nafty.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Přestože kontokorentní úvěr řada z nás často využívá, ne všichni to děláme efektivně. Kontokorent je vhodné využívat v krátkodobém časovém horizontu, jinak se značně prodraží. Připravili jsme pro vás novou abecedu kontokorentních úvěrů, kde se podíváme, jak tento úvěrový nástroj funguje, jak ho správně užívat, a kdy naopak sáhnout po jiném typu půjčky.
  • Kreditní karta umožňuje mít neustále k dispozici finanční rezervu a při správném použití lze náklady na ni efektivně minimalizovat. Nabídka kreditních karet českého finančního trhu se stále rozšiřuje. Nevíte, kterou kreditku si vybrat? V našem zaktualizovaném seznamu kreditních karet si snadno zjistíte třeba délku období bez úroků, výši úvěrového rámce, nebo minimální měsíční splátky.


Fintriky

První letošní pořádná sněhová nadílka, která nás před dvěma týdny tak překvapila vzbudila rozporuplné emoce. Řidiči jí nemohli přijít na jméno, milovníci lyžování naopak zaplesali. Jedno jí však upřít nemůžeme. Připoměla nám, že je načase začít uvažovat o zimní dovolené. A právě zimní dovolené jsme proto věnovali naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků. Poradili jsme vám jak ušetřit na lyžařském vybavení, na dopravě či ubytování. Podívali jsme se na zoubek cenám skipasů a v neposlední řadě jsme nastínili možnosti, jak zimní dovolenou financovat.


Anketa

Bankovní poplatky jsou v České republice jedny z nejvyšších z okolních zemí. Od počátku roku banky od svých klientů na bankovních poplatcích obdržely téměř 30 mld. korun. Celý týden jsme se vás proto ptali zda je či není výše bankovních poplatků nastavena příliš vysoko, respektive zda by měla být regulována.

  • Ano, banky si dělají co chtějí - 85 %
  • Ne, poplatky odpovídají nákladům - 2 %
  • Ne, regulace není řešením - 13 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY