Co týden dal?

21.09.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Vláda schválila rozpočet, cena elektřiny od příštího roku vzroste, americká centrální banka snížila základní úrokovou sazbu, finská společnost Nokia je nejhodnotnější  evropskou značkou. To jsou jen něktré z událostí právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Evropský soud první instance zamítl odvolání americké společnosti Microsoft proti rekordní pokutě 497 milionů eur. Tu mu v roce 2004 vyměřila za porušení hospodářské soutěže Evropská komise, protože firma údajně neférově vytlačovala z trhu výrobce audiovizuálního softwaru.
  • Evropská komise chce, aby byl po roce 2010 u všech nových automobilů zabudován systém tísňového volání eCall. Ten má zajistit automatické přivolání pomoci v případě nehody. EK o tom začne koncem roku vyjednávat se sdruženími evropských a asijských výrobců.
  • Míra nezaměstnanosti na Slovensku klesla v srpnu na nové historické minimum 8,19 procenta z červencových 8,3 procenta. V porovnání s loňským srpnem se míra nezaměstnanosti snížila o 1,66 procentního bodu.
  • Finská společnost Nokia, která je největším výrobcem mobilních telefonů na světě, je nejhodnotnější evropskou značkou. Vyplynulo to z výsledků studie, jejíž výsledky zveřejnil Institut pro evropské značky ve Vídni. Druhé místo obsadil francouzský výrobce a prodejce luxusního zboží LVMH, třetí místo patří britsko-nizozemskému producentovi spotřebního zboží, společnosti Unilever.
  • Americká centrální banka překvapivě snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,75 procenta. Banku k tomuto kroku přiměla situace na úvěrových trzích, kvůli které už v srpnu snížila diskontní sazbu. Banka základní úrok naposledy snížila v červnu 2003.
  • Evropská komise navrhla, aby projekt satelitní navigace Galileo, který sužují problémy, financovala EU ze svého rozpočtu. V rámci snah o záchranu jednoho z nejambicióznějších i nejdražších projektů v historii unie na něj chce dát asi 2,4 miliardy eur (66 miliard Kč).
  • Německá vláda schválila slibované otevření pracovního trhu pro vybrané odborníky z nových členských států EU. Od 1. listopadu se tak mohou za prací vydat strojní inženýři, odborníci z automobilového průmyslu či elektroinženýři. Německá vláda tak chce čelit nedostatku těchto pracovníků v Německu.
  • Cena zlata dnes dosáhla osmadvacetiletého maxima 730,25 dolaru za troyskou unci. Způsobily to rekordní minimum dolaru vůči jednotné evropské měně a ceny ropy, které jsou blízko historických maxim. Naposledy bylo zlato tak vysoko v lednu 1980, kdy vyskočilo na rekordních 850 dolarů.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Stavební spoření se slevou!
Ještě vám není 26 let a uvažujete o uzavření stavebního spoření? Hypo stavební spořitelna vám nabízí slevu na poplatku za
uzavření smlouvy ve výši 50%. Smlouva musí být sjednaná v tarifu NADSTANDARD variantě NS,NU - EU 1,2 s cílovou částkou 250 000 Kč a více a alespoň jeden rodič účastníka musí být nebo se stát v době uzavření smlouvy klientem Hypo stavební spořitelny. Využijte této nabídky, ušetříte tak minimálně 1 500 Kč na poplatku a za on-line sjednání smlouvy od nás získáte dalších 600 Kč.
/>


Posledních 7 dní doma

  • Téměř dvě třetiny Čechů jsou v zaměstnání spokojeny. V průzkumu společnosti Ipsos tak odpovědělo 62 procent dotázaných zaměstnanců. Česko se umístilo na třetí příčce mezi osmi zkoumanými zeměmi, nejspokojenější jsou pracovníci v Belgii (77 procent), naopak nejméně spokojení jsou se svojí prací Italové (51 procent).  Důležitá pro spokojenost pracovníků byla samostatnost a pracovní doba.
  • Daňoví poplatníci zaplatili od začátku 90. let za špatné úvěry největších tuzemských bank 236 miliard korun. Jde o ztrátu České konsolidační agentury, jejíž činnost v závěru roku skončí. Téměř polovinu tvoří dopad krachu Investiční a Poštovní banky.
  • Řidiči vozidel, kteří způsobí nehodu, se budou moci obtížněji vyhnout penalizaci od pojišťoven zřejmě už od 1. října. Pojišťovny chtějí zamezit přechodům vlastníků aut po nehodě k jiné pojišťovně díky propojení databází informací o klientech povinného ručení.
  • Raiffeisenbank nově poskytuje hypotéku na 120 procent zastavované nemovitosti. Produkt je ovšem určen pouze pro movitější klienty, banka se tak chrání před případnými riziky.
  • Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Výdaje státu se tak v roce 2008 mají vyšplhat na 1,107 bilionu korun, příjmy dosáhnou 1,037 bilionu korun. Schodek 70,8 miliardy korun představuje 2,95 procenta HDP. Rozpočet nyní posoudí sněmovna.
  • Vláda chce od ledna zrušit zhruba polovinu ze současného počtu programů podpory bydlení, které jsou financovány ze Státního fondu rozvoje bydlení. Vyplývá to z návrhu rozpočtu fondu na příští rok.
  • Energetická společnost ČEZ zvýší od ledna ceny tzv. silové elektřiny o 14,4 procenta. V celkových platbách domácností za elektřinu by se to mělo projevit zvýšením zhruba o devět až deset procent. Do konečných cen se vedle vlastní ceny elektřiny promítne ještě předpokládané zvýšení cen za regulovanou složku, tedy přenos a distribuci. 
  • Největší domácí obchodník s ojetými vozy AAA Auto by mohl vydat další emisi akcií na začátku roku 2009. Firma příští týden vstupuje na pražskou a budapešťskou burzu, kam hodlá umístit zhruba 28 % akcií. Rozsah nové emise zatím společnost zvažuje.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Burzovní index je základním statistickým indikátorem popisujícím vývoj celého burzovního trhu. Pro investory základním ukazatelem, který jim říká jak se daný trh v čase vyvíjí. Sledovat indexy může být velmi zajímavé a také pohodlné. Místo několika desítek či stovek kurzů stačí zaregistrovat pouze jediné číslo. Index však může sloužit jako nástroj pro zhodnocení peněz. Více o indexech naleznate v našem novém průvodci Burzovní indexy v sekci Kapitálový trh.

  • Nevíte jak si stojí vaše mzda v porovnání s celostátním průměrem? Náš kalkulátor průměrné mzdy vám porovná výši vaší mzdy s celostátním průměrem v minulém čtvrtletí a to nejen ve vztahu k průměrné mzdě, ale hlavně k průměru ve vašem odvětví. Zjistíte zda je vaše mzda pod nebo nad průměrnou mzdou.


Fintriky

Vysokoškolský studentský život s sebou přináší mnohé radosti ale i starosti. Studenti musejí vynaložit nemalé náklady za ubytování, menzu či školné. A právě na studenty jsme se zaměřili v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. V pondělí jsme se podívali na studentské účty, které nabízí oproti běžným účtům řadu výhod. Dále jsme se podívali jak může s financováním studia pomoci třeba stipendium či úvěr od banky. Čtvrtek byl věnován různým studentským slevám a konečně v pátek jsme se zaměřili na studenstké brigády a jejich zdanění.

 

Anketa

Nováček na českém pojistném trhu, pojišťovna Direct, která se zaměřuje na autopojištění, přišla s unikátní nabídkou. Nabízí všem motoristům 20% slevu oproti cenám, které platí u konkurence. V naší anketě jsme vám položili otázku, zda je pro vás taková nabídka dostatečně zajímavá.

  • Ano, nabídku využiji - 36 %
  • Ne, pojišťovnu měnit nehodlám - 52 %
  • Povinné ručení se mě netýká - 12 %

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY