Co týden dal?

31.08.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Češi berou v průměru téměř 21.500 korun měsíčně, Česká národní banka opět zvyšovala sazby, AAA Auto vstoupí koncem září na pražskou i maďarskou burzu a další novinky v našem pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americká televizní stanice CNN přestane odebírat zpravodajství agentury Reuters, a ukončí tak spolupráci, která trvala zhruba 27 let. CNN chce tímto krokem především snížit náklady a více se zaměřit na své vlastní zpravodajství, které vytváří.
  • Polská centrální banka podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrtinu procentního bodu na 4,75 procenta. Centrální banku k tomu přiměl růst tamní spotřeby a mezd. Polsko tak zvýšilo sazbu letos již potřetí.
  • Firma Acer koupí amerického výrobce počítačů Gateway. Acer tak posílí svoji pozici na americkém trhu, kde je Gateway třetí nejprodávanější značkou počítačů. Spojením vznikne firma s ročními tržbami kolem 15 mld. USD, která ročně dodá na trh 20 mil. osobních počítačů.
  • Největší světový producent piva InBev v prvním pololetí zvýšil čistý zisk meziročně o 27 procent na 1,13 miliardy eur. Tržby vzrostly o deset procent na 6,77 miliardy eur, především díky vzestupu prodeje piva ve střední a východní Evropě. Společnosti InBev v České republice patří Pivovary Staropramen.
  • Nejvyšší manažeři velkých amerických firem loni získali na platech a dalších požitcích v průměru téměř 11 milionů dolarů, tedy asi 223 milionů korun. Za den práce tak běžný generální ředitel vydělal asi tolik, co průměrný zaměstnanec za celý rok. Odměny nejvyšších firemních šéfů se v Americe za poslední desetiletí zvýšily o zhruba 45 procent.
  • Ukrajinský podnikatel Igor Kolomojskyj koupil za 110 milionů dolarů zhruba tříprocentní podíl v americké společnosti Central European Media Enterprises. Ta v České republice vlastní televizi Nova a patří jí také další stanice ve střední a východní Evropě.
  • Západní firmy, které přesouvají zákaznická centra a jiné služby do levnějších zemí, si už Česka tolik nepovažují. V letošním globálním žebříčku společnosti AT Kearney přiřkli manažeři více než 40 velkých firem České republice mezi padesátkou zemí až 16. místo. V minulém žebříčku z roku 2005 přitom Česko obsadilo sedmou příčku.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Uzavřete smlouvu on-line!
Za 1. pololetí letošního roku bylo uzavřeno 301 tisíc nových smluv o penzijním připojištění. Vy ještě penzijní připojištění nemáte a nechce se vám chodit na pobočku penzijního fondu? Využijte našeho srovnání penzijních fondů a jakmile budete mít penzijní fond vybraný, sjednejte si smlouvu on-line prostřednictvím našeho On-line prodeje. Získáte od nás finanční odměnu až 800 Kč a ušetříte čas.


Posledních 7 dní doma

  • Energetická společnost ČEZ hodlá založit společný podnik s maďarskou firmou MOL. Obě společnosti dnes podepsaly memorandum o spolupráci prostřednictvím vytvoření strategické aliance. Firmy chtějí v první fázi postavit společně dvě elektrárny na zemní plyn.
  • Bankovní rada České národní banky podruhé během dvou měsíců zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak vzrostla na 3,25 procenta, což je nejvíc za posledních pět let.
  • Ve druhém čtvrtletí letošního roku průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 7,4 procenta na 21.462 Kč, což bylo meziročně o 1480 korun více. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se v průměru zvýšila o 4,9 procenta.
  • Maloobchodní společnost Ahold Czech Republic příští rok přemění svých 56 hypermarketů Hypernova na prodejny značky Albert, pod kterou nyní Ahold v Česku provozuje supermarkety. Hypermarkety Hypernova budou i po přejmenování na Alberty kromě potravin nabízet také sezónní a nepotravinářské zboží.
  • Pražská burza se rozroste o další titul. Největší středoevropský prodejce ojetých aut AAA Auto Group plánuje vstup na pražskou burzu 24. září a na burzu v Budapešti o dva dny později. Firma očekává hrubý výnos z nabídnutých akcií až 44 milionů eur, tedy více než 1,2 miliardy korun.
  • Ministerstvo financí stáhlo svůj návrh na stanovení roku 2012 jako data pro zavedení eura v Česku. Stalo se tak poté, co s tímto záměrem vyslovil nesouhlas premiér Mirek Topolánek. Největším problémem, který zemi brání zavést euro, je špatný stav veřejných financí.
  • Za dálniční známku na příští rok zaplatí řidiči o více než deset procent vyšší částku než letos. Roční dálniční známka pro osobní automobil vyjde na 1000 místo dosavadních 900 korun, pro nákladní vůz nad 3,5 tuny se cena zvýší na 8000 ze 7000 korun. Podraží také krátkodobé kupony.
  • Společnost RWE Transgas, která je dominantním prodejcem plynu v České republice, zvýší od 1. října ceny plynu pro domácnosti v průměru o 4,8 procenta. Například domácnostem, jež používají plyn na topení, ohřev vody a vaření, se měsíční platba zvýší průměrně o 75 korun.
  • Státní půjčky pro mladé lidi na opravy a rekonstrukce bytů a domů se zřejmě budou rušit. Důvodem to, že Státní fond rozvoje bydlení na ně už pro příští rok nemá peníze. O půjčky až 150.000 korun úročené jen dvěma procenty ročně byl přitom velký zájem a dosud je získalo kolem 12.000 žadatelů.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Reformní kalkulátor


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Česká národní banka po necelém měsíci opět zvedla základní úrokové sazby. Jak se to projevilo na hypotékách? Růstem úroků, ostatně přesvědčte se sami. Aktuální úroky hypoték naleznete ve srovnání hypotečních úvěrů v sekci Financování bydlení.
  • Na trhu s ropou je momentálně velmi těžké najít člověka, který by věřil, že cena této životně důležité komodity klesne pod 60 dolarů za barel. Spíš se objevují názory, že v dohledné době opět pokoří historická maxima a její cena půjde nahoru. Právě černému zlatu se věnuje nový Maxův tip, který si můžete přečíst v sekci Kapitálový trh. Přečtěte si názory odborníků ze společnosti Colosseum.
  • Na portálu www.finance.cz naleznete na tři desítky seznamů různých institucí, které můžete čas od času potřebovat. Chystáte se pořídit automobil na leasing nebo chcete kontaktovat některou z několika desítek leasingových společností působících na našem trhu? Nejen pro vás jsme zaktualizovali seznam členů České leasingové a finanční asociace.


Fintriky

Letní prázdniny definitivně dospěly ke svému konci a nový školní rok je před námi. Tudíž naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků jsme tentokrát věnovali právě začínajícímu školnímu roku. O tom, že školní rok pěkně provětrá peněženky rodičů jste si mohli přečíst v pondělí, poté jsme se koukli na zoubek slevám, které mohou žáci získat, jaké kroužky mohou volit a zda jsou lepší soukromé či státní školy.


Anketa

Minulé úterý náš parlament konečně schválil tak dlouho připravovanou a tolik diskutovanou daňovou reformu. Ta mimo jiné změnila způsob výpočtu čisté mzdy. Celý minulý týden jsme se vás proto ptali, jak se změní vaše čistá mzda oproti současné. A zde jsou vaše odpovědi.

  • výrazně si polepším - 14 %
  • polepším si o pár korun - 56 %
  • pohorším si - 30 % 

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY