Podnikání v EU usnadní Evropská společnost

22.05.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Kromě již zavedených zkratek obchodních společností, tedy a.s. či s.r.o., se v budoucnu budeme stále častěji setkávat i se zkratkou zcela novou – SE. Používá se pro označení Evropské společnosti. První společnost tohoto druhu již byla v ČR založena.

Evropská společnost, též Evropská akciová společnost neboli Societas Europaea (odtud zkratka SE) je kapitálovou obchodní společností, založenou evropským právem. Důvodem pro úpravu Evropské společnosti bylo umožnit podnikatelům, jejichž činnost se neomezuje jen na regionální potřeby, provádět svou hospodářskou činnost ve spojení s podnikateli z ostatních členských států Evropské unie. Výhodou evropských společností je možnost měnit sídlo libovolně v rámci celé Evropské unie a využívat tak například příznivějších daňových podmínek v daném státě.

Evropská společnost je tedy další formou obchodní společnosti, která může být založena jako právnická osoba - akciová společnost na území Společenství. Právní postavení Evropské společnosti se řídí nařízením Rady EU č. 2157/2001. V oblastech, které nejsou tímto nařízením upraveny, se použijí právní předpisy, které jednotlivé členské státy speciálně pro účely úpravy Evropské společnosti vydaly.  V České republice je Evropská společnost aplikovaná prostřednictvím zákona č. 627/2004 Sb. o Evropské společnosti

Kapitál Evropské společnosti je podobně jako u akciové společnosti rozložen na akcie a každý akcionář ručí za závazky společnosti do výše kapitálu, který upsal. Kapitál společnosti je vyjádřen v eurech a musí mít minimální výši 120 000 EUR. Pro kapitál společnosti, jeho zachování a změny, pro akcie, dluhopisy a jiné obdobné cenné papíry platí předpisy toho členského státu, v němž má Evropská společnost svoje sídlo. Toto sídlo musí ležet na území Společenství, a sice v tom členském státu, kde se nachází hlavní správa společnosti. Firma Evropské společnosti musí obsahovat dodatek "SE".

 

K založení Evropské společnosti může dojít následujícími způsoby:

  • fúzí již existujících obchodních společností, a to fúzí sloučením i fúzí splynutím - při sloučení přebírá přejímající společnost právní formu SE, při splynutí má tuto formu nově vytvořená společnost.
  • vytvořením holdingové Evropské společnosti - propojenými společnostmi mohou být akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným, které byly založeny podle práva některého členského státu a mají svoje sídlo a svou hlavní správu na území Společenství. Další podmínkou je, že minimálně dvě z nich podléhají právu různých členských států nebo měly minimálně dva roky dceřinou společnost podléhající právu jiného členského státu. Tyto společnosti vytvoří Evropskou akciovou společnost vkladem svých akcií nebo podílů. Evropská společnost je založena jen tehdy, pokud společníci zakladatelských společností vloží v průběhu tříměsíční lhůty do jejího majetku takové množství akcií a podílů, jaké odpovídá plánem stanovenému podílu jejich společnosti na SE. Společníci, kteří své akcie nebo podíly do SE vložili, obdrží akcie Evropské společnosti.
  • založením dceřiné společnosti - obchodní společnosti a právnické osoby soukromého i veřejného práva, které byly založeny podle práva některého z členských států a mají svoje sídlo na území Společenství, mohou založit Evropskou společnost jako svou dceřinou společnost úpisem akcií, pokud podléhají právu odlišných členských zemí nebo měly po dobu nejméně dvou let dceřinou společnost v jiném členském státě. Upsání podílů se potom řídí národním právním řádem zakládajících zemí.
  • změnou právní formy dosavadní akciové společnosti na Evropskou společnost - akciová společnost založená podle práva některého z členských států Společenství a mající svoje sídlo i hlavní správu na území Společenství, může změnit svoji právní formu na Evropskou společnost, pokud měla nejméně po dva roky dceřinou společnost podléhající právu jiného členského státu. Změna právní formy nemá za následek ani zrušení společnosti původní ani založení nové právnické osoby.

 

V prodeji první předzaložená evropská společnost

Pokud se firma, která působí ve více členských státech, stane Evropskou společností, stačí, aby se zapsala jen v jednou státě, a její status bude uznán i v ostatních členských státech. Místem registrace je stát v němž je faktické sídlo firmy.Jednou z možností jak Evropskou společnost získat je koupit ji si ji takzvaně předzaloženou. První evropská společnost založená v České republice byla zapsána do obchodního rejstříku 16. května 2007 pod názvem EUROPEA CAPITAL, SE. Byla založena společností SMART Office & Companies, která jako první a zatím jediná v Evropě zahrnula evropské společnosti do své nabídky předzaložených společností. „Jsme rádi, že se nám podařilo založení evropské společnosti úspěšně dokončit, čeští úředníci s nimi neměli dosud žádnou zkušenost, takže to občas bylo  docela náročné,“ okomentoval proces zakládání evropské společnosti Josef Jaroš, jednatel SMART Office & Companies. „Ještě před dokončením založení společnosti jsme registrovali velký zájem o tento ojedinělý produkt,“ doplnil Jaroš. Koupí předzaložené společnosti je možné se vyhnout několikatýdennímu jednání s úřady také možnost okamžitého zahájení podnikatelské činnosti. Firma již je zapsaná v obchodním rejstříku a k jednání za ni proto stačí jen jmenovat klienta statutárním orgánem, což je otázka maximálně dvou tří hodin. Podnikatel navíc nemusí skládat základní kapitál, který je již plně splacen.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY