České s.r.o. si uvědomily výhody programu Socrates II - Grundtvig

17.01.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Začátek ledna bývá vždy ve znamení bilancování předešlého roku. Jednomu z takovýchto bilancování se věnuje i tento článek, který se týká evropského vzdělávacího programu Grundtvig.

Grundtvig je podprogramem zaměřeným na podporu evropské spolupráce v oblasti vzdělávání dospělých a celoživotního učení prostřednictvím zvyšování kvality a evropské dimenze, dostupnosti a přístupnosti vzdělávání dospělých a celoživotního učení v nejširším slova smyslu. Mezi hlavní cíle patří podpora tvorby konkrétních produktů a výsledků v oblasti vzdělávání dospělých, posilování evropské dimenze ve vzdělávání dospělých prostřednictvím rozšiřování poznatků a zkušeností, zkvalitňování odborné přípravy osob působících ve vzdělávání dospělých.

Grundtvig je určen všem institucím působícím v oblasti vzdělávání dospělých a celoživotního učení ve formálním i neformálním vzdělávacím systému. Žádat o podporu svých projektů mohou jak instituce veřejného sektoru (školy, úřady práce, knihovny atd.), neziskového sektoru (občanská sdružení a obecně prospěšné spol.) ale i subjekty soukromého sektoru (spol. s r. o.).

Cílovou skupinou vzdělávání jsou osoby starší 25 let nebo osoby ve věku 16-24 let, které již nejsou zapojeny do středoškolského nebo vysokoškolského vzdělávacího procesu.

Grundtvig zahrnuje čtyři základní aktivity:

  • Grundtvig 1 - Evropské projekty spolupráce a vzdělávací kurzy
  • Grundtvig 2 - Projekty vzájemné výměny zkušeností
  • Grundtvig 3 - Individuální granty pro pracovníky působící v oblasti vzdělávání dospělých
  • Grundtvig 4 - Projekty vytváření sítí institucí a tematické semináře

V rámci České republiky vzrůstá zájem zejména o aktivitu Grundtvig 2 - Projekty vzájemné výměny zkušeností, což dokládají i následující údaje.

Na základě statistik, které nám byly poskytnuty Národní agenturou programu Socrates lze říci, že si zejména české s.r.o. v roce 2005 uvědomily výhody podprogramu Grundtvig. Tyto společnosti podaly v minulém roce celkem 33 žádostí o projekt v rámci aktivity Grundtvig 2, z nichž 15 bylo podpořeno, což znamená nárůst o 100% v porovnání s rokem 2004, kdy z 12 podaných žádostí bylo 7 schváleno.

Podle Rudolfa Šindeláře, vedoucího podprogramu Grundtvig, bylo v rámci aktivity Grundtvig 2 za minulý rok v ČR přijato 93 žádostí, z nichž 42 bylo podpořeno. Například bilance roku 2004 byla 46 přijatých ku 29 podpořeným. Největší zájem byl tradičně v Praze (27 podaných projektů), Moravskoslezském kraji (25) a v Jihomoravském kraji (15). Naopak po jedné žádosti přišlo z kraje Středočeského, Královéhradeckého, Karlovarského, Olomouckého a Pardubického.

Součástí vzdělávacího programu EU Socrates jsou vedle podprogramu Grundtvig  i podprogramy: Comenius (vzdělávání ve školách), Erasmus (vysokoškolské vzdělávání), Lingua (jazykové vzdělávání), Minerva (otevřené a distanční vzdělávání) a další. Informace o jednotlivých podprogramech programu Socrates a o dalších vzdělávacích programech EU naleznete na www.socrates.cz.

Článek byl připraven ve spolupráci s partnerskou redakcí portálu www.subvence.cz - internetovou databází dotací a grantů.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY