Chcete podnikat? Zkuste franchising

11.01.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Chtěli byste začít podnikat avšak nemáte dostatek kapitálu pro úspěšný rozjezd firmy a také nevíte, zda se váš výrobek bude dobře prodávat? Co takhle využít franchisingu a začít podnikat s pomocí již zavedené a úspěšné společnosti?

Frančízing (franchising) je odbytový systém, který díky nepřetržité spolupráci franchisora a frenchisantů umožňuje uvádět na trh zboží, služby nebo technologie. Franchisor poskytuje licenci, která franchisantům zaručuje právo používat zavedený a osvědčený podnikatelský koncept a která jim zároveň ukládá povinnost provozovat obchodní činnost v souladu se zadanými podmínkami. Franchisovou formu podnikání používají především malé a střední podniky (MSP). Je možné ji použít pro osoby fyzické i právnické. Nejčastěji je franchising uplatňován v obchodě, ve službách a v gastronomii. "Franchising roste a této formě podnikání bude v příštích letech patřit mnohem větší podíl na trhu zvláště v malém a středním segmentu. Podnikatel se pomocí franchisingu dostane snadněji k finančním zdrojům, které jsou pro další rozvoj MSP životně důležité, a pokud je daný franchisový koncept životaschopný, prosadí se velmi rychle," uvádí prezident České asociace franchisingu Ivo Lamich.

Pokud jste se rozhodli začít podnikat v rámci některé z franchisových sítí, je nutné kontaktovat franchisora a požádat ho o licenci. Ten si vás důkladně prověří a pokud ve výběrovém řízení obstojíte, uzavře s vámi franchizovou smlouvu. Následně obdržíte podnikatelský koncept a balík služeb pro úspěšné vybudování a řízení franchisových podniků.

Franchising přináší franchisorům konkurenční výhodu, čili umožňuje jim rychlejší expanzi a vstup na nové nebo vzdálené trhy. Tím je zajištěn rychlejší a jistější odbyt a díky vysokému počtu franchisantů lepší vyjednávací pozici na trhu. Franchisor také není zatížen velkou kapitálovou investicí, neboť vstupní kapitál pro zahájení podnikání vkládá franchisant. Nevýhodou pro franchisora je však nutnost investovat nemalou částku do vybudování franchisového systému a na prověření životaschopnosti. Také je finančně velmi náročné udržovat kvalitu nabízených služeb nebo zboží na té nejvyšší úrovni. Při výběru nových franchisových partnerů je nutné postupovat velmi pečlivě, protože v případě špatně zvoleného franchisanta, který by nedodržoval očekávanou kvalitu, může být poškozeno dobré jméno celého řetězce včetně franchisora.

Uzavřením smlouvy s franchisorem získávají franchisanti možnost využívat jméno, silnou značku franchisora a již zavedený a úspěšný podnikatelský koncept. Díky nákupům přímo od franchisora, který je přímým výrobcem, je také možné oproti nákupu od jiných prodejců ušetřit nemalé finanční prostředky. Mezi další výhody při startu podnikání patří snadnější přístup franchisorů k úvěrům, leasingu a pojištění, pomoc při úpravách a vybavení provozovny, školení a tréning v oblasti provozu, managementu a prodejních postupů, atd. Naopak mezi nevýhody patří povinnost franchisora podřizovat se pokynům a kontrole franchisora a nutnost omezit své vedlejší obchodní aktivity a prodávat pouze určený sortiment od určených dodavatelů.

Mezi nejznámější franchisory, orientující se na rychlé občerstvení, hotely, restaurace, kavárny, čajovny, prodejny potravin nebo například na bydlení, patří Ambiente Restaurant Group, Barum Continental, Coop Diskont, Český Telecom, Dunkin Donuts, Holiday Inn, CHIRŠ Česká republika, Kentucky Fried Chicken, McDonald´s, Švejk Restaurant, OBI, Orea Hotels, Pivovary Staropramen, Potrefená husa, Yves Rocher, Welle, atd.

V případě, že si nejste zcela jisti, zda  k rozvoji vašich aktivit využít i franchising, obraťte se Českou asociaci franchisingu a požádejte je o konzultaci. "ČAF pořádá zajímavé semináře a konference, kde jsou diskutovány různé aspekty franchisingu. Dále ČAF vydala publikaci o franchisingu, kde je možné rovněž získat mnoho cenných informací. V neposlední řadě jsou to i webové stránky www.czech-franchise.cz, kde je možno najít kontakty na členy ČAF - poradce a advokáty, kteří mohou zájemcům o franchising poskytnout pomoc při tvorbě nebo zdokonalení franchisového konceptu," dodává Lamich.

Kontakt
Česká asociace franchisingu
Opletalova 6 - budova Agropolu
110 00 Praha 1
Tel: +420 242 444 509
Fax: +420 242 444 935
e-mail: caf@czech-franchise.cz
WWW: www.czech-franchise.cz

 

Zdroj: Česká asociace franchisingu (ČAF), Evropský kodex etiky franchisingu

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY