Co a kam musíte hlásit, když ukončujete nebo pozastavujete živnost

15.03.2023 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Přerušit či ukončit živnost můžete, kdykoli se rozhodnete. Pojí se s tím ale také povinnosti, jako například ohlášení změny své zdravotní pojišťovně či na úřadu.

Podnikání se nemusí vždy dařit tak, jak jsme si to představovali. Pokud cítíte, že to teď není to pravé ořechové a raději byste se věnovali něčemu jinému, můžete svou živnost přerušit, nebo zcela ukončit. A to kdykoli se rozhodnete. Musíte o tom ale včas informovat všechny instituce.

Zdroj: Pixabay

Co musíte udělat pro přerušení živnosti?

Pokud se rozhodnete živnost jen přerušit, jsou vaše povinnosti mnohem menší. O tom, že přerušujete živnost, jste povinni do 8 kalendářních dnů informovat:

  • Českou správu sociálního zabezpečení,
  • vaši zdravotní pojišťovnu.

Pokud byste změnu neohlásili, platila by pro vás i nadále povinnost platit předepsané zálohy. A jejich neplacením by vám vznikl dluh, který by po vás instituce následně vymáhaly.

Do 15 dnů také musíte o přerušení živnosti informovat váš finanční úřad. V případě, že se rozhodnete živnost ukončit, máte ještě další povinnosti. 

Tip: Čekání na lepší časy. Jak přerušit živnost a jak se registrovat na úřadu práce?

Zrušení živnosti musí schválit úřad

Přerušení živnosti nemusíte živnostenskému úřadu hlásit, ale ukončení živnosti už ano. Při ukončení totiž musíte živnostenský úřad požádat, aby vaši živnost zrušil. 

Tip: Konec podnikání: jak pozastavit nebo zrušit živnost?

Zrušit živnost můžete online

Žádost o zrušení živnosti můžete podat online, a to několika způsoby

V rámci online podání o sobě budete vyplňovat jméno, příjmení, datum narození a adresu. Následně můžete vyplnění podání zaslat prostřednictvím datové schránky.

Tip: Provozovat podnikání lze i bez patřičné kvalifikace, kdy se stanoví garant k živnosti?

Kdo preferuje osobní přístup, může živnost zrušit i při osobní návštěvě úřadu. Stačí zajít na jakýkoli živnostenský úřad, přičemž jejich seznam naleznete na webu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Opět si přinesete Změnový list, nebo vytvořené podání s náležitostmi dle správního řádu. Kromě toho na úřadu předložíte i občanský průkaz. 

Pokud budete rušit živnost poštou, postupujete velmi podobně. Vyplněné podání podepíšete a odešlete na vybraný živnostenský úřad. Případně můžete podání učinit přes Czech POINT přímo na poště. Za to zaplatíte 50 Kč.

Tip: Chcete rozjet podnikání? Nejdříve si vyberte právní formu

K jakému datu dojde ke zrušení živnosti?

Živnostenský úřad vydá rozhodnutí o zrušení živnosti nejčastěji ke dni, kdy jste mu oznámili, že chcete živnost zrušit. Pokud tedy půjdete na úřad osobně, zruší vám živnost ke dni návštěvy úřadu. 

Pokud budete žádost posílat poštou, může se to trochu protáhnout. Úřad vaši živnost může zrušit nejdříve ke dni doručení této žádosti. Než se ale pošta dostane na správné oddělení, může to chvíli trvat, a vaši živnost tak úřad může ukončit o pár dní později, než kdy mu byla žádost doručena. 

Případně můžete uvést, ke kterému datu si přejete živnost zrušit, a domluvit se s úřadem na jiném datu.

Samotné zrušení pak proběhne zápisem ze strany úřadu do živnostenského rejstříku o zrušení příslušného živnostenského oprávnění.

Tip: Kdy potřebujete souhlas zaměstnavatele při další práci či podnikání?

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE