Tankovací karty jsou stále oblíbenější také u živnostníků. Šetří náklady i administrativu a chrání před koronavirem

07.10.2020 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Tankovací karta představuje nástroj dříve určený výhradně velkoodběratelům z řad autodopravců nebo velkých podniků. Díky sdružené poptávce menších firem a živnostníků jsou však jejich výhody dnes dostupné i bez požadavků na velké odběry paliv. Koronavirus, který podpořil již tak velmi oblíbené bezhotovostní platby, současně donutil řadu firem a podnikatelů takřka objevit i tankovací karty. Nejen, že omezením zbytečného kontaktu ochrání řidiče i další lidi ve firmě před nákazou, ale současně slibují další výhody, které v ekonomicky turbulentní době firmy a živnostníci ocení. Vhodně zvolená tankovací karta poskytuje slevu na pohonných hmotách, lze s ní platit mýto i parkování a rovněž významně snižuje náročnost administrativy spojené s vedením firemní flotily.  

Pandemie COVID-19 a s ní související opatření zvýšily zájem firem, a především živnostníků o tankovací karty. „Zhruba 60 procent ze všech našich nových klientů v průběhu první vlny pandemie nemělo s tankovacími kartami dřívější zkušenosti. Většina z nich přitom v předchozím období platila hotovostí a ve zvýšené míře šlo o menší podnikatele či živnostníky,“ říká Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která svým klientům poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil. V čem je vhodně zvolená tankovací karta pro firmy i živnostníky výhodná?

Sleva ze stojanových cen nebo univerzální plošná cena

V čele výhod tankovacích karet stojí ekonomické hledisko. Platby za pohonné hmoty představují v nákladech na vozový park mnoha firem jednu z nejvýraznějších položek a obzvlášť dnes tak společnosti a firmy oceňují možnosti úspory. Tankovací karty mohou odběratelům pohonných hmot přinést zajímavé slevy ze stojanových cen, a to například až 1,20 Kč/l. Většinou se ale vyplatí tankovat za takzvanou plošnou cenu. Jde o jednotnou cenu vyhlašovanou na týdenní bázi, která pro držitele karty platí v celé síti čerpacích stanic bez ohledu na lokalitu.

„Plošné ceny jsou dlouhodobě pod cenovým průměrem ve všech krajích – loni v průměru asi o 2 Kč/l –, nemluvě o srovnání s cenami u dálničních benzínek. Ty jsou oproti zbytku republiky zpravidla podstatně dražší. V současnosti stojí na D1 litr nafty často 31,50 Kč, zatímco plošná cena v síti Shell včetně dálnic je pro naše klienty skoro o 6 korun za litr níže,“ popisuje Damir Duraković.

TIP: Srovnání povinného ručení online

Skryté poplatky mohou palivo prodražit o 3 koruny za litr

Slevu na pohonných hmotách bohužel držitelé některých tankovacích karet nezískávají automaticky. Existují karetní společnosti, které si k vydaným kartám účtují různé poplatky. Například pod „servisním poplatkem“ se skrývají položky, které mohou tankování paradoxně prodražit, a to až o téměř 3 Kč za každý natankovaný litr. Pokud tedy už tankovací karty využíváte, zkontrolujte si faktury od karetní společnosti, abyste si ověřili, co je vám reálně účtováno.

TIP: Srovnání havarijního pojištění

 Tankovací karty pro živnostníky: výhody

Zdroj: Shutterstock

 

Snazší administrativa i prevence krádeží paliva

Nespornou výhodou tankovacích karet je každopádně usnadnění administrativy. Vydávání hotovosti řidičům i archivace účtenek je složitý a časově náročný proces. S tankovacími kartami platí řidiči bezhotovostně a podnikateli či firmě pak na konci měsíce přijde souhrnná faktura za veškeré palivo a služby zaplacené tankovacími kartami.

Propojením tankovacích karet s monitoringem vozidel pak lze odhalovat prohřešky spojené s „odléváním“ paliva zaměstnanci. Na podvodné jednání lze přijít porovnáním faktur s transakčními daty z tankovacích karet, to je ale obvykle možné až po obdržení měsíčního vyúčtování. „Pro možnost rychlejšího zjištění podvodného jednání řidičů jsme vyvinuli automatický přenos karetních transakcí do monitorovacího systému. Díky tomu lze kontrolovat spotřebu paliva na denní bázi. Dojde-li k odlití paliva bokem, firma se o tom může dozvědět prakticky obratem a má ihned v ruce průkazná data,“ říká Damir Duraković.

Bezhotovostní platby jako ochrana zdraví řidičů

Obzvláště v současné době nelze opomenout ani výhodu bezkontaktního placení, které tankovací karty nabízejí. Řidiči se tak vyhnou potenciálně rizikovým platbám mincemi a bankovkami. Pro ještě větší bezpečí pak mohou využít i platby tankovací kartou nahranou v mobilní aplikací. U některých čerpacích stanic tak není vůbec nutné platit u pokladny a přijít tím do styku s obsluhou a dalšími zákazníky. A pokud necháte tankování na obsluze, nemusíte vůbec opouštět vozidlo.

Tankovací kartu spárovanou s platební aplikací v chytrém telefonu je možné využít i na uhrazení parkovacího poplatku. Opět tak odpadá starost se schraňováním účtenek za parkování, vše bude uvedeno v souhrnném vyúčtování. V pražských modrých zónách dokonce bez aplikace vůbec nezaparkujete.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE