Jak si zařídit home office, aby ani po týdnech nebyla práce z domu nuda

05.05.2020 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Když vláda vyzvala podniky, aby co největšímu počtu zaměstnanců umožnily v souvislosti s pandemií práci z domova, ocitly se v home office doslova přes noc desítky tisíc lidí. Prvních pár dnů může být práce z obýváku zábavná, ale po týdnech se mění v rutinu. Jak si home office nastavit, aby vás nezačal nudit?

Práce z domova má své výhody a nevýhody. Pro zaměstnance i zaměstnavatele. Například podle průzkumu State of Remote Work z loňského roku by 99 % dotázaných uvítalo, kdyby mohli alespoň částečně pracovat z domova. Home office se stává žádaným benefitem. A vychvalují ho i vědci. Například podle výzkumníků ze Stanfordské univerzity roste produktivita lidí pracujících z domova – a co víc, jsou spokojenější a ke svému zaměstnavateli loajálnější.

Na druhou stranu, lidem, kteří pracují pouze z domova, často chybí sociální kontakt. Videokonference mohou leccos vyřešit, ale nejsou všespásné. Někteří zaměstnavatelé pak stále mívají pocit, že pokud pracovník nesedí za svým kancelářským stolem, neodvádí práci. Na to upozorňuje například viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „Rozšíření alternativních pracovních úvazků u nás komplikuje i určitý konzervatismus českých zaměstnavatelů. V případě některých stále platí, že koho nevidí za sklem kanceláře, toho mají tendenci považovat za nedostatečně pracujícího,“ říká. 

Pandemie rozšiřuje home office

Ačkoli výhod home office si všímají i některé osvícenější české firmy, práce na dálku nepatří právě k nejrozšířenějším úvazkům. Podle dat Eurostatu z roku 2019 pracovalo loni občas z domova asi 280 tisíc lidí. Tolik mají dohromady města Plzeň a Liberec. V celoevropském srovnání patříme stále spíše mezi země, kde je daleko obvyklejší docházet každý den do zaměstnání. Například v sousedním Rakousku byl loni home office běžný pro 424 000 lidí, v Nizozemsku dokonce pro 1,2 milionu lidí.  

Pokud pandemie koronaviru a s ní související opatření přinesou něco pozitivního, může to být právě digitalizace firemních procesů a destigmatizace práce z domova. Zavést – a tak si ji i vyzkoušet – ji totiž musely i podniky, jež se jí zatím vyhýbaly. A nastala pro ně zcela nová situace. Zatímco vedení muselo rychle zvolit platformy, přes něž bude se zaměstnanci komunikovat, zadávat a kontrolovat úkoly, lidé si museli zařídit své domácí kanceláře. Vytvoření pracovních podmínek, nastavení režimu a osvojení návyků je přitom důležité pro pracovní pohodu i kvalitu odvedené práce.

Nezapínejte myčku v pracovní době

Klíčové je především oddělení pracovních povinností a domácích prací. Rizikem je v tomto ohledu multitasking, který může být vyčerpávající a zároveň neefektivní. Pak klesá pozornost, což může vést k chybám v odváděné práci. Dbejte proto na jasné oddělení pracovní doby a doby, kdy se věnujete domácnosti.

Další slabou stránkou home office je prokrastinace. „Úskalí představují různé rušivé elementy. Neumyté nádobí, neuklizená skříň, nepřimontovaná polička,“ potvrzuje David Buchta, šéf a marketingový manažer ze společnosti PRIMULUS.

K chuti může přijít i prohlížení sociálních sítí nebo pročítání novinek. K těmto aktivitám by měly sloužit naplánované přestávky. Vhodné je vytvořit si pracovní bloky, kdy se soustředíte plně na splnění úkolu. Ty pak střídají krátké pauzy, kdy se protáhnete, uvaříte si kávu, zavoláte si s kolegy nebo se jen tak zadíváte z okna. Zpočátku vám k tomu může posloužit jednoduchý časový plán. Nezapomínejte si do kalendáře nebo diáře také poznamenat termíny odevzdání svěřených úkolů.

Jak efektivně pracovat na home office

Zdroj: Shutterstock

Plán, rozvrh a protažení

Pomocníkem se může stát obyčejná trhačka nebo týdenní plánovač„Představu o tom, co musíte udělat, máte většinou v delším, týdenním, horizontu. Všechny úkoly si můžete vypsat do spodní, tečkované části bloku. Potom je rozřadit do jednotlivých dnů, a v plánovači si tak vytvořit samostatné denní ToDo listy. Plánovač skvěle funguje pro komplexnější úkoly, které vám umožňuje rozdělit na menší celky a ty pak snáz plnit,“ říká Kateřina Šachová, zakladatelka a kreativní ředitelka českého papírnictví Papelote.

Abyste odváděli dobrou práci, potřebujete kvalitní zázemí – a platí to i při home office. Vyřizovat e-maily z gauče před televizí může být lákavé, ale není to dlouhodobě udržitelné. Proto si vytvořte svůj pracovní kout. Domluvte se také s rodinou, že pracujete například od osmi do půl dvanácté a potom třeba od jedné do tří a v tu dobu by po vás neměli nic chtít (což je s dětmi za zády velmi těžké).

Ohlídejte si také dobu, kterou trávíte sezením. Bolavá záda mohou být jedním z průvodních jevů home office – není třeba zajít za kolegou do kanceláře nebo se projít dlouhou chodbou do kuchyňky pro kávu. Proto se občas protáhněte. „Sezení doporučuji prokládat pravidelnými pauzami o délce ideálně pěti minut jednou za hodinu. Během této pauzy se můžete projít a protáhnout,“ říká Richard Jisl, fyzioterapeut a odborný ředitel centra HEALTHY-LIFE s.r.o. Pomáhají také dechová cvičení nebo jóga.

Zamávejte kolegům online

Po týdnech práce z domova začne sociální kontakt chybět pravděpodobně i zatvrzelým introvertům. Některé firmy proto například začínají pracovní týden pondělní online poradou, kdy se zaměstnanci nebo lidé z jednotlivých týmů setkají pomocí některé z aplikací. Pátek pak uzavírají neformálním online setkáním, kde je čas sdílet zkušenosti s home office a třeba si i postěžovat.

Podobnou strategii zvolilo například internetové tržiště Mall.cz. „Lidé by neměli na dálku řešit jen práci, ale také si musí popovídat, sdělit si osobní zkušenosti. Proto třeba máme na firemním intranetu stránku, kam si posíláme fotky ze svých home office. Nebo speciální páteční hovory určené k tomu, aby si lidé řekli, co doma prožívají,“ uvedl generální ředitel Mall Group Oldřich Bajer v rozhovoru pro Seznam zprávy.

Pár tipů navrch

  • Vstávejte jako do práce. Můžete si o půl hodiny přispat, protože ušetříte cestu, ale co si místo ní protáhnout tělo jógou nebo začít den meditací?
  • Mějte rozvrh. Dohodněte se sami se sebou, že například pracujete od osmi. Máte krátké přestávky na protažení či kávu, obědovou pauzu a končíte například ve čtyři.
  • Protáhněte si záda. Jednou za hodinu nebo aspoň za dvě vstaňte, projděte se, protáhněte se.
  • Oblékejte se jako do práce. Pyžamo snižuje pracovní morálku a nikdy nevíte, kdy vám zavolá šéf nebo budete mít videohovor s kolegy.
  • Odstřihněte se od domácnosti a hluku. Pomůžou vám noise cancelling sluchátka, která aktivně potlačují okolní zvuky. Objednat se dají v řadě e-shopů.
  • Mějte svůj pracovní kout se svým diářem, hrnkem, poznámkami a třeba i květinou.
  • Rozplánujte si pracovní dny i celý týden. Dávejte si realistické cíle.
  • Oddělte pracovní a soukromý život. E-maily nečtěte před usnutím ani krátce po probuzení. Práce má svůj čas, stejně jako ho má i odpočinek.

TIP: Sledujte Finance.cz na facebooku

 

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE