Mohou podnikatelé od státu požadovat náhradu škody za ušlý zisk?

30.03.2020 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Díky uzavření restaurací, posiloven, obchodů s oblečením a mnoha dalších podniků budou mít podnikatelé výrazné ztráty na zisku. Je možné požadovat od státu náhradu škody za ušlý zisk? Anebo náhradu škody za vynaložené náklady?

Vláda České republiky vyhlásila stav nouze a následně i celostátní karanténu. Ta měla původně platit do 24. března. Nakonec však bylo stejně rozhodnuto o jejím prodloužení, a to až do 1. dubna. I nadále tedy platí omezení volného pohybu osob. Některé obchody zůstávají zavřené, to samé platí pro restaurace, kluby, diskotéky anebo třeba i posilovny. Opatření zkrátka znemožňují fungování celé řady profesí. Dotknou se zejména malých firem s několika zaměstnanci a drobných podnikatelů, kteří nemohou vydělávat na živobytí.

Náhrada škody za ušlý zisk od státu: jde to vůbec?

Advokát Jakub Kadlec, který je členem právní kanceláře Vilímková Dudák & Partners, poukazuje na to, že pokud jde o škody, které způsobila současná opatření, je možné odkázat na zákon o krizovém řízení a o změně některých zákonů. Tento krizový zákon stanovuje odpovědnost státu za škodu způsobenou právnickým i fyzickým osobám v příčinné souvislosti se zavedením krizových opatření, která jsou určena k řešení nastalé situace.

Podle daného ustanovení je jedním z předpokladů vzniku škody příčinná souvislost mezi krizovou situací a škodou, která vznikla v souvislosti s opatřeními, která mají krizi zamezit. Tato speciální odpovědnost je založena za současného splnění tří předpokladů:

  • Zavedení krizového opatření,
  • prokazatelně vzniklá újma,
  • příčinná souvislost mezi opatřením a vznikem škody.

Hradit by se měla jak skutečná škoda, tak i ušlý zisk. Pokud tedy opatření proti šíření nákazy nutí podnikatele zavřít prodejny a provozovny, vzniká jim škoda, protože nemohou své podnikání realizovat, a tím vydělávat peníze. Přichází tak nejen o zisk, ale kvůli paušálním výdajům, jako jsou nájmy či platy zaměstnanců, mohou zamířit do ztráty.

Náhrada za ušlý zisk a náklady od státu

Zdroj: Shutterstock

TIP: Odložení a prominutí záloh na sociální a zdravotní pojištění

Proplatí Vláda podnikatelům ušlý zisk a vynaložené náklady?

K tomuto tématu se 26. března ministři vyjádřili na čtvrteční tiskové konferenci. Podnikatelé, kteří museli zavřít své provozovny anebo kvůli mimořádným opatřením Vlády nemají žádné příjmy, na náhradu za ušlý zisk od státu nedosáhnou. Důvod vysvětlila ministryně financí Alena Schillerová. Ten spočívá v tom, že náhrada za ušlý zisk a případně i vynaložené náklady k jeho dosažení na základě krizového zákona fungují pouze tehdy, kdy je např. podnikatelům zabrán majetek anebo jsou odesláni vykonávat jinou práci.

Rozhodně se tedy nejedná o situaci, kdy by náležela náhrada za ušlý zisk podniku za dobu, kdy byl podle Aleny Schillerové na vrcholu své ekonomické aktivity. Kdyby byla náhrada vyplácena v rámci aktuální situace, ohrozilo by to chod státu.

TIP: Ošetřovné pro OSVČ

 

Jak se stát snaží kompenzovat škodu podnikatelům?

Vláda se podnikatelům ztráty plynoucí z omezení provozu a nouzového stavu snaží kompenzovat. Např. Ministerstvo financí podnikatelům umožnilo podávat daňová přiznání bez sankcí a správních poplatků až do 1. července, bez toho aniž by museli dokládat důvody. Odpuštěny jsou také minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, a to od března do srpna,  tedy na půl roku.

Schválen byl také program „Antivirus“, který spočívá v Kurzarbeit. MPSV tak bude přispívat na mzdy zaměstnanců, aby se omezilo propouštění. Dále se také odkládá 3. a 4. vlna EET a platí přerušení elektronické evidence tržeb pro všechny. Chystá se navíc i měsíční dávka ve výši 15 000 Kč pro podnikatele.

TIP: Jak mají být placeni zaměstnanci, kteří teď nemůžou pracovat?

Zdroj: Jakub Kadlec, advokát právní kanceláře Vilímková Dudák & Partners

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE