Nemám dovolenou, ale firma ji nařídila. Co teď?

12.12.2019 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Blíží se Vánoce, Silvestr, Nový rok. V některých firmách to funguje tak, že zaměstnanci nemusí v této době chodit do práce a vrací se do zaměstnání v lednu. V kancelářích není nikdo, všichni mají nařízenou dovolenou. No jo, ale co když jste nastoupili letos v říjnu a na žádnou dovolenou ještě nemáte nárok?

Do této situace se ale nemusí dostat jen člověk, který nastoupil téměř těsně před svátky. Dny dovolené také můžeme úplně prostě vyčerpat. Když pak podnik dovolenou nařídí, budeme ve studeném kanclu sedět sami? Nebo nám snad dají padáka? Advokátka Jana Hálová to tak černě nevidí.

Písemně a do 14 dnů

„Uvedená situace se nemusí týkat jen vánočních svátků, velmi podobné to může být i v létě, kdy se firma může například z důvodů oprav nějakých zařízení komplexně uzavřít a svým zaměstnancům nařídit volno formou čerpání dovolené. Samozřejmě, že zde může dojít, a také dochází k situacím, kdy někteří jednotlivci už dovolenou nemají, nebo na ni nemají nárok. Pak záleží na domluvě s vedením firmy,“ říká právnička.

Podle jejích slov je potom možné si například dny volna před jejich začátkem nadpracovat. Další variantou je čerpání dost nepopulárního neplaceného volna. V každém případě je ale nutné zdůraznit, že firma může „povinné volno“ nařídit, ale musí to sdělit pracovníkům písemně a nejméně 14 dnů předtím, než má volno začít.

Nařízení dovolené a čerpání dovolené bez nároku

Zdroj: Shutterstock

Sci-fi varianta

Asi vás napadne, že v případě absence dovolené může zaměstnavatel také přistoupit na variantu home office, tedy práce z domova. Představme si to jako reálnou situaci: Všichni mají dovolenou, váš šéf zrovna lyžuje v Alpách a vy pracujete doma. Jistě, ve firmě se home office párkrát za měsíc toleruje, jenže pak musíte být „zavěšeni“ na nějakém komunikátoru, jehož prezenční barva musí být zelená, tedy indikovat, že jste aktivní.

Krom toho ale také musí být někdo na druhé straně, kterému je jasné, že u vás doma u počítače někdo je, patrně pracuje, a komunikuje s ním. A odpovězte si upřímně, myslíte si, že šéf do svého pobytu v horském středisku začlení také kontrolu pracovníka na home office? Nejspíš ne. Záleží tedy na toleranci vašeho šéfa, jestli na podobný nápad přistoupí. Za zkoušku to ale vždycky stojí.

Sáhneme do budoucnosti

Jestliže vám zaměstnavatel v době nařízeného volna nedovolí home office a uzná, že neplacené volno je špatným řešením, je ještě jedna možnost, jak by mohl situaci řešit. Tou je převedení scházejících hodin z dovolené, na kterou budete mít nárok v příštím kalendářním roce. Z té vám skutečně může dovolenou převézt a doplnit tak dny, které vám aktuálně chybí. Musíte ale splnit podmínky pro čerpání této dovolené do konce kalendářního roku, a pokud z podniku odcházíte, pak do konce pracovního poměru.

Otázka nyní zní, zdali to může udělat bez vašeho souhlasu? „Může. Jen zaměstnavatel totiž určuje, kdy si zaměstnanec čerpá dovolenou. Musíme si uvědomit, že tento přístup zvolit nemusí, je to jeho dobrá vůle, mohl by to klidně řešit neplaceným volnem,“ zdůrazňuje doktorka Hálová.

 

Druhá strana mince

Co právník, to názor, říká se. I zde jsme se proto zeptali dalšího advokáta, zdali je skutečně zaměstnanec v uvedeném případě čerpání nuceného volna „v rukou“ zaměstnavatele. Podle doktora Jana Lorence se musí zaměstnavatel držet práva. Jestliže firma věděla, že bude nařizovat koncem roku hromadnou dovolenou, a přesto nechala své pracovníky ji vyčerpat, nemohou zaměstnanci za to, že již dovolenou nemají.

„Když jim nařídí o Vánocích volno, nedá jim práci a do zaměstnání nebudou smět ani chodit, dá se to kvalifikovat jako překážka v práci kvůli chybě zaměstnavatele a ten tedy musí zaměstnancům za dobu nepřítomnosti uhradit průměrný výdělek,“ vysvětluje doktor Lorenc.

Když si vše shrneme, vychází nám z toho, že bychom se museli obrátit na soud, který by rozhodl, kdo má pravdu. To je ale skutečně ta úplně poslední možnost. Zkuste se proto domluvit v dobrém, jistě nějaké řešení a kompromis najdete. Kde je vůle, tam je cesta, říká se. A budou Vánoce, velkorysí by měli být všichni.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 17 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE