Čeká vás konkurz na dobré místo? Jak jej nezkazit?

28.08.2019 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Odpromovali jste, udělali si pár týdnů volna a nyní se rozhodujete, kam budou profesně směřovat vaše kroky. Čekají vás nějaké konkurzy, na kterých se bude rozhodovat. A vy byste měli být připraveni. Nebo si myslíte, že o nic zvláštního nejde a nějak zaimprovizujete?

Pokud vás čekají skutečně první pohovory a interview, raději byste neměli nechat nic náhodě, protože šance na dobré místo, nebo skvělý kariérní start nepřichází zas tak často.

Dvě skupiny absolventů

Odborníci z lidských zdrojů znají absolventy velmi dobře a v zásadě je dělí na dvě skupiny – v té první jsou lidé, kteří velmi dobře vědí, že ziskem diplomu nic nekončí, ale začíná. Čeká je hromada práce a dalšího učení, protože z praxe neví skoro nic.

Ve druhé skupině jsou rutinéři, kteří procházeli studiem jako růžovou zahradou, všechno ví a všude byli. Na pohovor se moc nepřipravují, protože si myslí, že jsou stejně lepší než nějací dohazovači lidských duší a naprosto jasně zazáří a místo dostanou. Sebevědomí by mohli sice prodávat, ale konkurzy u nich ve většině případů nedopadají dobře.

Jak se připravit na pracovní pohovor, konkurz

Zdroj: Shutterstock

Čemu se při konkurzu raději vyhnout

Pokud patříte mezi děti štěstěny a vše se vám v životě dařilo, jistě vás to svádí k myšlence, že na konkurz se není třeba připravit, protože to zmáknete jako vždy – levou rukou a na výbornou. Jenže odborníci z HR podobné typy znají a bude jim trvat jen pár minut, aby vás přesvědčili, že tentokrát to tak lehce nepůjde. O firmě nevíte nic, taky jste nenapsal motivační dopis, CV je heslovité a nepokrývá ani jednu stran A4, kravatu nosíte nerad. To asi dobře nedopadne.

Po tak obtížném studiu je třeba si náležitě odpočinout a udělat si dlouhé prázdniny, při kterých vypustíte z hlavy úplně všechny myšlenky na práci a kariéru. Zaměstnání zajištěno není a peníze na prázdniny dodali rodiče. Zdravotní pojištění sice stát hradí ještě měsíc po státnicích, ale sociální ne. Takže bez zaměstnání byste se vlastně měl hlásit na úřadu práce.

To, co jsem vystudoval, je nejlepší, co jste vystudovali vy je o ničem. Takové řeči okolí miluje a práci si jimi určitě nevysloužíte. No a taky jste celou dobu na vysoké pilně studoval, a proto jste na praxi neměl čas. Takže o ní nevíte nic – velmi zásadní nevýhoda.

Anglicky se ani nedomluvíte, ani nečtete. Raději k pohovoru ani nechoďte a bleskově se cizí jazyk, a pokud možno nejen jeden, doučte. Vaší „předností“ sice je, že chcete všechno mít hned, ale takhle to prostě nefunguje.

 

Čemu před pohovorem věnovat pozornost

Je to vlastně opak bodů, které jsme vyjmenovali v předchozí pasáži. Na 100 % vám nikdo neslíbí, že pokud budete tyto body dodržovat, pak místo bude vaše. Ale výrazně zvýšíte své šance, abyste je získali.

Praxi v oboru se samozřejmě při studiu nemůžete věnovat cele, ale alespoň nějaké zkušenosti byste nabrat měl. Firmy tento aktivní přístup oceňují. Neplacená práce ve firmě sice bolí, ale musíme si uvědomit, že zkušenosti získáme jen pobytem v praxi.

Zkuste využít toho, co vaši předci nemohli – vyjet do ciziny a pracovat tam. Pracovní pobyt v západní Evropě nebo za mořem je ozdobou každého životopisu.

A když jsme už u CV, měli byste mu věnovat náležitou pozornost. Můžete namítnout, že tam prakticky nemáte co psát. Je proto dobré vyjmenovat do něj veškeré praxe, absolvované kurzy či stáže a také ocenění, které jste během studia získali. Máte-li čím, pochlubte se.

Pokud je v inzerátu naznačeno, že je očekáván motivační dopis, je dobré ho napsat přímo na míru firmy, ve které se o místo ucházíme. A uvedeme v něm, co jsme zmínili na začátku. Že nástup do firmy berete jako začátek další práce a vzdělávání.

Při samotném interview buďte dostatečně sebevědomí a připravte si také odpovědi na otázky typu – jak si představujete své působení, svou kariéru, svou pozici ve firmě, co byste zlepšili a s čím nesouhlasíte, jak byste popsali své přednosti a negativa? Také se jistě bude mluvit o platu, takže hned raději nevystřelte šestimístnou částku, ale pohybujte se spíš v dolním průměru, který je pro obor obvyklý. Začínáte, což je dobré si uvědomit.

Hodně štěstí!


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE