Komu a v čem můžou pomoci sdílené kanceláře?

16.05.2019 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Lidí, kteří pracují na volné noze, stále přibývá. Do povědomí se navíc dostává pojem coworking neboli sdílené pracovní kanceláře. Pro koho je takové pracoviště vhodné a jaké má výhody?

Mnoho freelancerů a externistů pracuje z domova nebo z kavárny. Pracovní flexibilita je zájemci o práci stále více využívána, tento trend však přináší i řadu úskalí. Tím nejčastějším je především neschopnost donutit se k práci, neboť se dané osoby nemusí v určitý čas dostavit na pracoviště. Tento problém mohou řešit sdílené kanceláře. Odborníci, ale i samotní uživatelé v nich vidí hned několik pozitiv od možnosti navazovat nové kontakty přes sdílení zkušeností až po snižování nákladů při zajištění kanceláří.

Home office a práce na volné noze

Zaměstnavatelé dnes svým zaměstnancům dopřávají volnost, a to zejména ti v oblasti služeb. Díky tomu si mohou jejich zaměstnanci a kolegové uzpůsobit pracovní den podle svých vlastních potřeb. Úkoly mohou plnit v podstatě odkudkoliv. Je to totiž právě pracovní flexibilita, která působí pro dnešní mladé atraktivně a také je hojně vyhledávána.

Alena Ptáčková, která poskytuje služby v oblasti koučování a facilitace, až na menší negativa hodnotí práci z domu, v kavárnách či v coworkingu pozitivně. Přiznává také, že sama občas využívá společné pracovní prostory.

„Hodně záleží na charakteru práce a osobnosti konkrétního člověka. Možnost měnit pracovní zázemí umožňuje větší flexibilitu i snížení nákladů. Ovšem na druhou stranu je nutné, aby se daný pracovník dokázal plně soustředit na vykonávanou činnost i v hlučnějším prostředí,“ komentuje Ptáčková.

Dle jejích slov je pak z důvodu sociálních vazeb vhodné kombinovat práci z domova s prací mezi lidmi. Je to určitý druh prevence proti pocitu sociální izolace. Nasnadě je proto uvažovat o využívání sdílených kanceláří.

Jak funguje coworking – sdílené pracovní kanceláře

Zdroj: Shutterstock

Co jsou to sdílené kanceláře?

Coworking označuje práci v kancelářích, které sdílíte s více lidmi. V praxi si vše můžeme představit jako openspace anebo zasedací místnost podobně jako ve firmě s tím rozdílem, že si zde vy a mnoho dalších pronajalo prostor. Každý však pracuje sám za sebe. Pronájmy jsou pak využívány od různých poskytovatelů, jako jsou např. Impact Hub či sdílené koučovny.

Sdílené kanceláře jsou výhodné především kvůli snižování nákladů, což je pro menší firmy a začínající podnikatele zásadní faktor. „Při rozjezdu podnikání to je jednoznačně obrovská výhoda. Pro malý tým se nevyplatí měsíční nájemné klasických kancelářských prostor, ke kterému je potřeba přičíst náklady na kancelářskou techniku, kancelářské služby a internetové připojení,“ upřesňuje Bodláková ze společnosti SevenIN, která se zaměřuje na firemní poradenství a koučink.

Její slova potvrzuje i ředitel Filip Goszler z Impact Hub Ostrava. „V Ostravě je možné najít pro malý tým velmi levnou kancelář, ale vždy to budou jen prázdné stěny. Veškeré služby si navíc daná firma řeší sama a připravuje se o to nejcennější – čas na práci,“ dodává Goszler.

Doplňuje pak, že při rozpočítání měsíčního poplatku za neomezené členství v Hubu vychází hodinový náklad na zaměstnance na rovných 15 korun. Pokud bychom pak měli sečíst náklady na klasické kancelářské vybavení, zmíněná hodinová částka je poměrně přívětivá. V neposlední řadě se ušetří též finance na služby v podobě úklidu kanceláří i společných prostor.

 

Další výhody coworkingu – sdílené kanceláře

Sdílené kanceláře mohou napomáhat rovněž k navazování nových obchodních kontaktů a předávání zkušeností. „K výhodám patří rozhodně networking, kdy si podnikatelé navzájem pomáhají například v získávání zakázek, a vytvářejí se tak i nové obchodní příležitosti,“ přibližuje Ptáčková s tím, že sdílení zkušeností je velmi cenné u začínajících podnikatelů.

Vznikat tak mohou klientské, obchodní i partnerské vztahy. „Výhody coworkingu nejsou jen ve sdílených prostorech, ale i v komunitě a v akcích, které život v nich provázejí. Řada našich prvních klientů se rekrutovala například právě z Hubí komunity,“ uzavírá Bodláková.

Výhodou coworkingu je rovněž možnost růstu z jednoho člověka až na velkou firmou s několika kancelářemi, a to vše pod jednou střechou, bez stěhování a hledaní nových obchodních vztahů.

Zdroj: Lesensky.cz


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE