Menu Zavřít

Dva na jedné židli. Sdílené kanceláře jsou čím dál oblíbenější

12. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

V Česku pokračuje boom coworkingových center, tedy kanceláří, kde se krátkodobě pronajímají salonky nebo místa u stolů. Letos má celý sektor vyrůst o 56 procent a zastavit se v závěru roku na 61 tisíci metrů čtvrtečních. Historicky poprvé tak tento typ kanceláří dosáhne jednoho procenta ploch klasických kanceláří v Česku. Je to malý krok pro statistiku, ale velký pro ty, kdo pracují nezávisle na zaměstnavateli.

Nyní mají coworkingové plochy v Česku prostor 22 tisíc čtvrtečních metrů, a protože jde o malý základ, roste každý rok o desítky procent. Trend má pokračovat i dále. Mnoho investorů počítá s tím, že sektor sdílených kanceláří bude v Česku dále bez problémů růst. Své zastoupení v České republice mají i důležití světoví hráči, jako je Business Link, WeWork nebo Spaces,“ popisuje Jiří Procházka, ředitel korporátního bankovnictví Expobank CZ.

Trh s coworkingovými kancelářemi je v České republice zatím poměrně mladý. První oficiální sdílená kancelář byla v Česku otevřena v roce 2009. V Dánsku a Rakousku se objevily již v roce 2002, v USA v roce 2005. Změny se ale dějí stejně jako ve světě. „Coworkingová centra už nevyužívají jen freelanceři nebo začínající podnikatelé, ale i větší společnosti či korporace, které se potýkají s nedostatkem kancelářských prostor nebo chtějí své projektové či inovační týmy umístit do inspirativního prostředí,“ doplňuje Petra Hubačová ze společnosti Business Link.

Celosvětově existuje přibližně 14 tisíc coworkingových center, které navštěvuje zhruba 1,2 milionu pracovníků. Analytici BNP Paribas Real Estate očekávají, že do roku 2020 stoupne počet center na 28 tisíc a počet jejich aktivních uživatelů na 4 miliony. „V Česku je velmi pravděpodobné, že developeři budou v rámci připravovaných kancelářských projektů již dopředu počítat s tím, že určité části budov budou využívány právě pro coworking,“ dodává Jiří Procházka z Expobank CZ.


Ve světě lovců hlav: headhunteři nahrazují personální oddělení a velké agentury

 Headhunter, ilustrační foto


Podle Prague Research Forum bylo v Praze během posledního čtvrtletí 2018 dokončeno celkem 28 500 metrů čtverečních kancelářských prostor. Celkový objem moderních kanceláří tak vzrostl na 3 475 100 metrů čtverečních. Celkem bylo v Česku vloni dokončeno téměř 156 900 čtverečných metrů kancelářských prostor. V roce 2019 by to pak mělo být až 214 800 metrů kancelářských prostor. Dalších 134 000 je aktuálně ve výstavbě s plánovaným dokončením mezi lety 2020 a 2021.

Mezi uživateli sdílených kanceláří v Česku podle realitní poradenské firmy Cushman & Wakefield převládají živnostníci, kterým patří 62 procent. Průměrná cena za pronájem kancelářského místa v Praze je 3600 korun za měsíc nebo 300 Kč za den. Podle partnerky Cushman & Wakefield Radky Novak ziskovost roste s velikostí plochy sdílených kanceláří, ale také s jejím věkem. Čím větší počet členů centrum má a čím déle je na trhu, tím lepší jsou jeho ekonomické výsledky.

Zhruba 40 procent center sdílených kanceláří v Praze je menších než 150 metrů čtverečních. Sdílené kanceláře nad 1000 metrů čtverečních tvoří asi desetinu.

BRAND24

Mezi největší poskytovatele sdílených kanceláří v Česku patří společnosti Regus, Business Link, InnoCrystal, Work Lounge, HubHub, Impact HUB a Scott & Weber.

Dále čtěte:

Netradiční benefity. Češi chtějí pětihodinovou pracovní dobu nebo podíl na zisku společnosti

Velký průzkum týdeníku Euro: Jak platí české podniky?

Komentář: Rub rostoucích mezd

Komentář: Chcete víc? Stačí říct

Plat jako manažer? Ke starým zlatým časům mají řemeslníci stále daleko

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).