Jak vybruslit ze služební cesty, na kterou se vám nechce

06.12.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Služební cesta se nemusí zamlouvat všem a ne každý je ji také povinen absolvovat. Čím se ale můžete bránit, když nechcete jet?

Ne v každém povolání vám bude hrozit povinnost zúčastnit se služební cesty. A pokud se náhodou ocitnete v takovém, kde ano, raději si bedlivě přečtěte pracovní smlouvu. Je totiž dost možné, že právě v ní naleznete odstavec s podobnou tématikou. Podpisem smlouvy poté samozřejmě stvrzujete i souhlas s pracovními podmínkami. Ještě předtím, než se tedy služebku pokusíte odmítnout, projděte důkladně pracovní smlouvu, ať víte, na čem jste.

Souhlas i ústní formou

Ne vždy se vše musí sjednat přímo v pracovní smlouvě, i když to většinou bývá standardem u obchodních zástupců, diplomatů a podobných povolání, která časté cestování vyžadují.

Jestliže ve smlouvě nestálo nic o služebních cestách, máte plné právo odmítnout, a to zvláště případě, kdy nejsou služebky pro vaše povolání vyloženě typické. Zaměstnavatel může zaměstnance vyslat do zahraničí jen v případě, že s takovým nápadem jeho podřízený souhlasí. Vzájemná dohoda pak nemusí mít písemnou formu, stačí ústní. Souhlasem se poté rozumí i to, kdy zaměstnanec skutečně odcestoval a vůči udělené povinnosti nic nenamítal.

Mám to ve smlouvě. Co teď?

O tzv. chráněných zaměstnancích, kteří mohou vycestování odmítnout, hovoří § 240 zákoníku práce. Patří mezi ně:

  • Těhotné zaměstnankyně
  • Zaměstnankyně i zaměstnanci, kteří pečují o dítě do 8 let.
  • Zaměstnankyně i zaměstnanci, kteří žijí sami v domácnosti s dítětem do 15 let.
  • Zaměstnankyně i zaměstnanci, kteří sami a dlouhodobě pečují o osobu ve stupni závislosti.

Zákoník práce poté jasně mluví i o tom, že všechny ze zmíněných osob musejí s každou případnou pracovní cestou souhlasit zvlášť. Kromě zahraničí navíc mohou odmítnout i cestu mimo obec a obvod svého pracoviště. V rámci obce jsou již na základě nařízení zaměstnavatele povinni cestovat.

Jak se bránit předem?

Pokud nespadáte mezi chráněné osoby, nevykonáváte zaměstnání, které cestování vyžaduje, a chcete se z pracovních cest jednou provždy uvolnit, nechejte si již při samotném nástupu do práce sjednat tzv. vyloučení ze služebních cest, díky kterému pak získáte maximální ochranu.

Můžou mě vyhodit, když odmítnu?

Ano, můžou. Pokud povolání vyžaduje časté cestování, vaše odmítnutí může být pojato jako porušení pracovní kázně. Pokud je vysílání podřízených do zahraničí ve firmě poměrně častá záležitost, je dobré uvažovat, zdali by nebylo lepší poohlédnout se po jiné práci. Přece jen tímto způsobem ztrácíte čas nejen vy, ale i váš nadřízený.

Ani podání výpovědi vám ale nemusí zajistit, že se ze služebky vyvléknete. I během výpovědní doby je po vás vyžadovaná práce, a proto odchod ze zaměstnání řešte minimálně 3 měsíce před vycestováním, ať se mu stačíte vyhnout.

Kdy nad šéfem vyzrajete?

Jednou z věcí, která vás zachrání před vysláním do ciziny, mohou být i vlastnosti cílové destinace. Je zcela přirozené, že do zemí, kde jsou časté přírodní katastrofy, válečné konflikty anebo teroristické útoky, se nikomu nechce. Tuto skutečnost můžete využít ve svůj prospěch a bránit se zaměstnavateli, který vás chce vyslat. Na základě § 106 odst. 1 Zákoníku práce má zaměstnanec právo na dostatečné zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Navazující odstavec 2 poté hovoří o tom, že má zaměstnanec bezprostřední právo odmítnout práci, která by mohla výrazně ohrozit jeho zdraví anebo dokonce i život. Pokud by jeho obavy vůči cílové destinaci byly zcela opodstatněné, rozhodně by se v rámci odmítnutí nemělo jednat o porušení pracovní kázně nebo neplnění povinnosti zaměstnance, a tudíž by ze situace neměl vzniknout žádný postih.

Náhrada mzdy při služební cestě

Většině pracujících se nezamlouvají služební cesty, které nějakým způsobem zasahují do osobního volna anebo dokonce do celého víkendu. A nelze se jim divit. Během času na služební cestě, který je mimo klasickou pracovní dobu, nenáleží zaměstnanci žádná náhradní mzda ani příplatky. Je zde pak pouze nárok na stravné a cestovní náhrady v podobě jízdného či projetého paliva.


Čtěte také:

Na co nezapomenout před odjezdem na služební cestu?

Vyplatí se cestovní pojištění na dovolenou?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU