3 věci, na které není dobré zapomínat před odjezdem na služební cestu

16.11.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Odjezd na služební cestu s sebou nese řadu zařizování. Na co by správný šéf rozhodně nikdy neměl zapomenout?

Pro začátek je dobré vědět, že pokud je naše pracovní cesta tuzemská, čili do zahraničí nejedeme, do odpracované doby se nám nebude počítat celá. Započítán budete mít pouze čas, který byste za jiných okolností reálně strávili v práci. Pracovní cesta tedy klidně může trvat od 6:00 do 20:00, ale vy, jestliže např. klasicky děláte 8,5 hodin denně, dostanete zaplaceno pouze za 8 nebo za 8,5 hodiny podle toho, zdali máte placené přestávky či ne.

1. Povinné školení řidičů

Ne každý to ví, ale v rámci zákona 262/2006 Sb. Zákoníku práce jsou řidiči z povolání, ale i řidiči referenti povinni absolvovat školení. Hitem posledních několika let je absolvování tohoto školení online. Hlavními tématy pak bývají především rizika jízdy či mapování prohřešků, které právě nejčastěji vedou k dopravním nehodám. V rámci bezpečnosti a ochrany zdraví při práci by měl každý řidič referent absolvovat toto školení ideálně 1x za rok.

O zhodnocení výsledků a za záznamy, že školení proběhlo, pak odpovídá zaměstnavatel.

Kdo je řidič referent?

Řidičem referentem je myšlena osoba, která bude řídit vozidlo do 3,5 tuny na služební cestě bez ohledu na to, zdali pojede automobilem firemním nebo osobním. Hlavním faktorem je, že řízení automobilu nepatří do jeho hlavní pracovní náplně.

Kromě školení by měl navíc také absolvovat pracovnělékařskou prohlídku. Pokud by se navíc jednalo o zaměstnance nad 65 let, který si např. přivydělává k důchodu, musí mít s sebou i potvrzení o zdravotní způsobilosti k řízení.

2. Potvrzení, že vůz není kradený

U firemních aut vypůjčených na služební cestu by to měla být (a snad i všude je) naprostá samozřejmost. Pokud byste totiž potkali silniční kontrolu a neměli doklad o tom, že auto, kterým jedete, je pouze vypůjčené, policie vás může pěkně zdržet. A to minimálně do doby, než si zjistí, že vůz není v evidenci ukradených automobilů.

Každé takové potvrzení o užívání vozidla vlastněného cizí osobou pak musí vždy obsahovat:

  • Identifikační údaje o majiteli i řidiči
  • Informace o automobilu – typ vozidla, VIN, registrační značka
  • Délku propůjčení s daty
  • Cílovou destinaci

Dokument by měl být přeložen buď do angličtiny anebo do úředního jazyka dané země. Nutné je také, aby byl úředně ověřen. Právě kvůli překladům je proto dobré spíše než notáře navštívit soudního tlumočníka.

3. Zajištění cestovního pojištění

Podle Zákoníku práce je každý zaměstnavatel, který vysílá zaměstnance na služební cesty, povinen zabezpečit je po všech stránkách. Do toho spadá i zřízení cestovního pojištění a jeho placení pracovníkovi. Pokud by totiž nebylo založeno a placeno, zaměstnavatel má povinnost uhradit veškeré výdaje, které v zahraničí vznikly následkem nemoci nebo úrazu.

TIP: U koho zřídit levné cestovní pojištění?

Jak je to se stravným?

Jestliže zaměstnavatel vyšle zaměstnance na pracovní cestu, má povinnost mu uhradit alespoň část výdajů za stravování. Jejich výše je pak závislá na délce cesty. Zaměstnanci poté podle Zákoníku práce náleží:

Výše stravného

Délka služební cesty

72 – 86 Kč

5 – 12 hodin

109 – 132 Kč

12 – 18 hodin

171 – 205 Kč

Déle než 18 hodin

Služební cesta nejen letadlem

Jestliže jste zaměstnavatel a potřebujete podřízené vyslat na služební cestu letadlem do zahraničí, lze využít některé z aplikací, které se specializují na problematiku služebních cest. Jednou z nich je např. online platforma Trip.market Business, která umožňuje správu služebních cest. Zaměstnavatel pak může touto cestou získat nejvýhodnější letenky a ubytování pro zaměstnance. Po celou dobu má navíc přehled o svých nákladech. Dalšími benefity jsou pak samozřejmě výhodnější tarify, hlídání výdajů podle rozpočtu a především ušetření času.

Mezi další aplikace, prostřednictvím kterých můžete řídit správu a výdaje služebních cest, pak patří např:

  • Business Travel Solution
  • mib:Travel

Mohlo by vás zajímat:

Kdy na služebce nemáte nárok na stravné?

Proč zřídit cestovní pojištění?

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU