Chcete přijmout brigádníka? Rady a tipy, jak na zaměstnávání brigádníků!

22.06.2017 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Prázdniny jsou časem brigád v mnoha odvětvích české ekonomiky. Studenti mohou být pro zaměstnavatele oživením, ale i noční můrou. Jak si vybrat toho nejlepšího brigádníka? Jaký smluvní vztah je pro vás nejvhodnější? Dohoda o pracovní činnosti či dohoda o provedení práce?

S létem přichází možnost zaměstnat studenty, kteří mohou být okysličením firemního prostředí. Na druhou stranu nevhodný výběr může vést k tomu, že se brigádník nevyplatí. Koho, kdy a jak přijmout na brigádu?

Mladiství brigádníci

Zaměstnávat se mohou osoby, které již dovršily 15 let věku (výjimky platí pouze pro uměleckou, kulturní, sportovní a reklamní činnost, které jsou přiměřené věku, nejsou nebezpečné, nepoškozují jejich zdravotní, tělesný, duševní, morální nebo společenský rozvoj a nebrání vzdělání či docházce do školy a účasti na výukových programech) a mají ukončenou povinnou školní docházku. Pokud je brigádník osoba mladší 18 let, tak se na něj vztahují odlišné pracovní podmínky pro mladistvé. Zaměstnávat osoby mladší 15 let je zakázané. Zákon to umožňuje pouze ve výjimečných případech.

Kdy hledat?

Je dobré sondovat na pracovním trhu průběžně a pokud jste si jisti, že chcete přijmout brigádníka na konkrétní pozici, neváhejte a začněte hledat. I zde platí čím dříve, tím lépe. Nicméně spousta studentů začíná řešit brigádu až poslední týden před prázdninami či první a druhý týden prázdnin, tím vzniká nová nabídka pracovní síly a vy jako firma byste ji měli využít i kvůli dlouhodobému nedostatku pracovníku na českém trhu práce. 

Kde hledat brigádníky?

Webové stránky a sociální sítě jsou při hledání zaměstnanců jedním z nejlepších zdrojů pracovní síly. Na sociálních sítích existuje spousta stránek zaměřených na brigády, různé obory podnikání, ale i nabídky práce v návaznosti na kraje a okresy. Pokud chcete inzerovat na pracovním portálu, tak počítejte s poplatkem za umístění inzerátu. Nicméně u brigád nabízí většina pracovních portálů inzerci zdarma či za výhodnějších podmínek.

V době chytrých telefonů roste obliba využívání aplikací, které pomáhají při hledání práce. Mezi často používané aplikace patří:

Umístění inzerátu zde není většinou tak drahé (do 1 000 Kč za inzerát na 2 týdny). Tyto aplikace jsou často propojeny s pracovními portály, takže pokud si zaplatíte inzerci na pracovním portálu, tak cena bude zahrnovat i zobrazení v příslušné aplikaci. TIP: Hledejte brigádníky na Fleku.

Dalším zdrojem brigádníků mohou být (spolehliví) zaměstnanci. Jejich děti, příbuzní či známí mohou být ideálními brigádníky. Dobrým zdrojem brigádníků mohou být střední a vysoké školy, tak je neváhejte kontaktovat nebo se porozhlédněte na sociálních sítích, absolventi na některých školách mají skupiny s nabídkami práce.

Další možností je obrácení se na personální agentury. Tuto variantu volí společnosti, které potřebují větší množství brigádníků. Personální agentury již zprostředkovávají i zaměstnávání zahraničních brigádníků, kteří nemusejí mít tak vysoké platební nároky.

Jaká forma a podmínky?

Většina brigádníků pracuje na základě dohody o provedení práce, dohody o pracovní činnosti či fakturují svoji práci na základě jejich živnostenského listu (např. v IT oborech). Důležité je mít všechny potřebné podmínky uvedeny ve smlouvě.


Praktické rady a informace o dohodách a formách brigády: 

Informace o dohodě o provedení práce a dohodě o pracovní činnosti

Na co si dát pozor při sjednání brigády

Praktické příklady, jak oceňovat brigádníky

Ideální délka brigády


Kolik zaplatit?

Výška odměny brigádníků záleží na vykonávané práci a na konkurenci v daném regionu. Odměny na brigádách se většinou pohybují kolem 100 Kč na hodinu, ale při náročnějším zaměstnání se může vyšplhat až k 130 Kč. Naopak některé brigády jsou odměňovány na úrovni minimální mzdy. Pod minimální hodinovou mzdu (66 Kč) nemůže odměna brigádníků klesnout.

Na takovou výši hodinové mzdy má vliv rekordní nezaměstnanost v ČR (v květnu dosahovala 4,1 %) a nedostatek pracovníků na českém pracovním trhu. Poptejte se i po zahraničních brigádnících, kteří mohou českým brigádníkům konkurovat levnější pracovní silou či jazykovými schopnostmi. Ve všech případech zaměstnavatel musí dodržet výši minimální mzdy, která od počátku roku 2017 činí 66 Kč hrubého na hodinu.

Nemoc brigádníka

Při dohodě o provedení práce při výdělku pod 10 000 Kč měsíčně nemá zaměstnanec právo na nemocenskou. Poskytování nemocenské končí dnem, v němž mělo končit zaměstnání. Při práci na dohodu o pracovní činnosti není nárok na nemocenskou, když je měsíční odměna nižší než 2 500 Kč. Pokud jsou odměny vyšší než výše uvedené, má brigádník nárok na nemocenskou. Zaměstnavatel poskytuje náhradu mzdy pouze za dobu trvání pracovního poměru či dohody.

Ukončení poměru

Většina smluv pro brigádníky je krátkodobá a je v nich exaktně stanoven počet odpracovaných hodin či doba uplynutí smlouvy. Pokud panovala s brigádníkem spokojenost, tak si ho zamluvte i na další prázdniny či pokračujte v další spolupráci i během školního roku (avšak pozor na zákonná omezení, práce mladistvého brigádníka nesmí ovlivnit jeho školní docházku a další studijní povinnosti).

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE