Síla vůle nebo vyčerpávající boj?

24.10.2014 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Spousta lidí si namlouvá, že si nějaký nebeský účetní vede záznamy o jejich snaze. A pak je za tu snahu bude spravedlivě chránit před „ranami osudu“. Protože on „přece musí mít soucit se snaživými“. Lidé spoléhající se na sílu vůle mají sklon vyhledávat překážky, aby je mohli silou vůle překonávat. Tak přesvědčují druhé o své odolnosti. Jenže kvůli tomu zbytečně bojují.

Bez práce prý nejsou koláče…

Často se říká, že tvrdá práce plodí úspěch. To je jen část pravdy. Úspěch není jen výsledkem dřiny. Mnozí lidé pracovali velmi tvrdě, a přesto neuspěli. Usilovnost ještě neznamená úspěch. Usilovné jsou i včely.

Mnohokrát jsem se setkal s tím, že pokud se někomu nedaří, ostatní ho povzbuzují: „Více se snaž! Musíš pracovat více než jiní.“

Ne! Často je lepší vyzkoušet jiné věci než se stále silou vůle snažit tam, kde nám to nejde. Tvrdá a usilovná práce nebude vždy odměněna. Samotná tvrdá práce ani touha vám nezaručí úspěch. Musíte pochopit systém a dělat jen to důležité. Není nic běžnějšího než pracovití a současně neúspěšní lidé.

Tvrdá práce nemusí vést k úspěchu

Benjamin Franklin prohlásil: „Nikdo se nestal nesmrtelným svou lenivostí.

Nesouhlasím, pokud jde o tělesnou lenivost. Spousta zlepšení a vynálezů vznikla jako snaha pohodlných lidí nějak si to zjednodušit. Tělesná lenivost člověka inspiruje, aby hledal jednodušší řešení. Jen duševní lenivost je problém.

Další špatný názor je, že práce ještě nikdy nikoho nezabila. Vyrostl jsem mezi horníky a dva moji spolužáci na gymnáziu neměli otce. Důvod? Smrt na šachtě při práci. Dřina není špatná věc, ale obvykle nevede k úspěchu. Když jste vyčerpaní věčným pracovním bojem, nemáte už sílu na kreativní myšlení a hledání nových příležitostí. Neradím vám, buďte líní, ale zamyslete se, zda nedřete zbytečně. Možná si díky tomu uvědomíte, že máte něco změnit. O jedné z pomůcek, jak s málem získat více, si povíme zase příště.


Ivo Toman, z knihy O úspěchu, nová kniha Štěstí na míru vyšla 15. 7. 2014

Autor článku

Ivo Toman

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE