Práce šlechtí? Nevěřte každé blbosti!

17.10.2014 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Většina lidí se řídí všeobecně rozšířenými názory. Tyto názory podporují i pozitivní knihy o úspěchu. Přitom z hlediska úspěchu často hlásají následující nesmysly.

Tři nesmysly, které nikam neposouvají

Musíte se změnit – nesouhlasím. Nevěřte nikomu, kdo vám tvrdí, že k dosažení úspěchu musíte změnit sami sebe. Ne! Vy se musíte přijmout – i se svými chybami. I se svými dnešními chybami můžete dobýt svět, pokud na to máte schopnosti a splníte-li i další podmínky uvedené v této knize.

Rozhoduje pozitivní myšlení – také nesouhlasím. Pozitivní myšlení samo o sobě všechno nezachrání. To je jen začátek.

Každý může dosáhnout vrcholu, pokud dost tvrdě a vytrvale pracuje – naprosto nesouhlasím. Historie i statistiky dokazují, že většina lidí neuspěje, přestože tvrdě pracují. Podaří se to jen mizivé menšině. Počet míst na špici zaručujících bohatství či moc je omezený. Jen dva až tři tisíce osob z 58 milionů obyvatel Velké Británie získají ředitelská místa v některém ze dvou set největších podniků.

Bez dobrého původu musíte víc makat

Ti, kdo mají bohatství a peníze, mají řadu možností, jak si své výhody udržet. Navzdory majetkovým daním dokážou zařídit, aby jejich děti získaly většinu jejich bohatství. Zajistí jim nejlepší vzdělání. To jim zase umožní získat dobře placená místa. Většina z těch na vrcholu startuje z výhodných pozic. Ze studií o lidech, kteří zbohatli, vyplývá, že velmi málo z nich začínalo opravdu „z ničeho“! Většina těch, kdo „vydělali velké peníze“, na počátku své dráhy zdědila nebo dostala alespoň skromné jmění a to posléze rozmnožila.

Přesto pozitivní knihy stále píší jen o selfmademanech a o tom, že „každý to dokáže“.

Bohužel každý ne. Nemáte-li původ, musíte mít na danou činnost obrovský talent. Ale ani to nestačí. Můžete trénovat, jak dlouho chcete, ale cvičíte-li špatně, máte zase smůlu. Také potřebujete ještě štěstí a talent na rozvíjení toho talentu – vnitřní motivaci.

Práce šlechtí a lenivost je špatná – Einstein dlouhé hodiny jen seděl. Nehýbal se a přemýšlel. Přitom byl úspěšný. Nemusíte se potit, a přesto můžete uspět. S tím souvisí Ranní ptáče dál doskáče – a co potom Churchill a Stalin? Ve svém oboru byli jistě úspěšní. Rozhodně však chodili spát i vstávali později než většina lidí.

To bylo jen několik všeobecně rozšířených názorů. Jenže tím to často nekončí. Ale o tom si řekneme zase příště.


Ivo Toman, z knihy O úspěchu, nová kniha Štěstí na míru vyšla 15. 7. 2014

Autor článku

Ivo Toman

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE