Thinkoholismus aneb otravná přemýšlivost

10.10.2014 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Máte sklon dělat si přehnané starosti? Nimráte se v nepodstatných detailech? Přemýšlíte, co by se stalo, kdyby…? A nakonec na ničem nic nezměníte? Pak je možné, že jste thinkoholik. Alkoholik moc (a zbytečně) pije. Workholik je opak duševní lenivosti. Jenže je to špatný extrém.

Na přemýšlení není nic špatného, pokud je produktivní. Pokud však nad něčím stále hloubáte, nejednáte a děláte si starosti s tím, co stejně nemůžete změnit, pak přemýšlíte zbytečně moc. To je thinkoholismus.

Jste nerozhodní? Moc přemýšlíte.

Thinkoholismus způsobuje nerozhodnost hlavně u perfekcionistů. Ti se snaží získat další a další informace a oddalují rozhodnutí, aby snížili možnost chyb. Také proto to přílišní perfekcionisté zpravidla dotáhnou nanejvýš na střední manažerské pozice. Do vrcholového managementu se však dostanou spíše „pohodářské“ povahy, které možnost chyb až tak moc psychicky neničí.

Na perfekcionismu není nic zlého, pokud jde například o kvalitu. Každý úspěšný člověk je vlastně fanatik v nějaké oblasti. Ale pozor na přílišné přemýšlení na úkor skutečné aktivity! Po přemýšlení musíte jednat! A uděláte přitom i chyby. Psychologové odhalují, že každý člověk udělá dvě až pět chyb za hodinu. Nikdo není neomylný. Tak o co jde?

Chybami se člověk učí

Chyby mohou být dokonce i užitečné. Dá se to doložit i v penězích. Výzkum Michaela Freseho ukázal, že firmy s dobrým managementem chyb jsou až o 20 procent ziskovější než firmy, kde se chyby netolerují. Některé vynikající produkty a strategie vznikly jen proto, že se vyvodily správné důsledky z omylu. Tam, kde se žádné chyby nepřipouštějí, nemůže vzniknout ani nic nového co by firmu posunulo kupředu.

Chybujte a přemýšlejte, co jste měli udělat jinak. Rozšíříte si obzory a příště budete vědět, kudy ne. Věřte svému úsudku, jedině váš názor má pro vás smysl. Ale o obecně rozšířených „pravdách“ o úspěchu si budeme povídat zase jindy.


Ivo Toman, z knihy O úspěchu, nová kniha Štěstí na míru vyšla 15. 7. 2014

Autor článku

Ivo Toman  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE