MMF: Hrozba vysoké inflace a přehřátí růstu

08.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Významné rozvíjející se ekonomiky, jejichž posilování přispívá k oživení světového hospodářského růstu, zřejmě rostou ke své škodě příliš rychle, protože zesílily i tlaky na zvyšování cen. Uvedl to první náměstek ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) John Lipsky.

Podle něj se objevují počáteční příznaky, že se mladé ekonomiky jako Čína a Brazílie přehřívají, když se jim nedaří brzdit inflaci a udržet příliv investic pod kontrolou.

MMF upozorňuje na rizika inflačních tlaků již několik měsíců. Lipského poznámka ale naznačuje, že obavy fondu z inflace sílí. Lipsky dodal, že mladé ekonomiky při růstu o 6,5 procenta až sedm procent již vyčerpaly své zálohy na vstřebání nadbytečných kapacit a začínají vykazovat první známky přehřívání.

Po světovém hospodářském poklesu z let 2008 a 2009 se oživování ekonomik vydalo různými směry. Zatímco mladé trhy vyrazily vpřed, vyspělé ekonomiky postupují jen zvolna. V rozvinutém světě tak jsou úroky a tempo růstu nezvykle nízké, a investoři proto přesunuli pozornost k rozvíjejícím se trhům. Přinášejí tam tolik potřebný kapitál, ale i rizika vysoké inflace.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT