Firmy chtějí opět nabírat zaměstnance

08.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemské podniky plánují ve druhém čtvrtletí 2011 více zaměstnanců nabírat, než jich propouštět. Nejoptimističtěji se pro zaměstnance vyvíjí situace v odvětvích financí, pojišťovnictví a nemovitostí. Vyplývá to z aktuální studie Manpower Index trhu práce, jejíž výsledky byly nejlepší od druhého čtvrtletí 2008. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami koncem ledna.

Zatímco sedm procent zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, tři procenta předpovídají snížení a 87 procent nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak činí plus čtyři procenta. V předchozím čtvrtletí i před rokem byl index minus pět procent.

"Pozitivní vývoj v západní Evropě, především v Německu, který pozorujeme v průzkumu již od druhého pololetí 2010, se konečně přesunul do České republiky. Vývoj na českém trhu práce, a to jsme pozorovali i při příchodu ekonomické krize, reaguje téměř s půlročním zpožděním ve srovnání s pracovním trhem v Německu," uvedla generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Zaměstnavatelé v šesti odvětvích z deseti předpovídají zlepšení náborového prostředí. Odvětví finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům hlásí nejoptimističtější index plus osm procent. Známky zlepšení jsou patrné i v odvětví velkoobchodu a maloobchodu s indexem plus šest procent. Tyto dva sektory byly ještě v minulém čtvrtletí pesimistické. Pozitivní vývoj pokračuje ve zpracovatelském průmyslu. Mírně pozitivní vývoj předpovídá po dvou letech stavebnictví, kde se stejně jako v zemědělství, lesnictví a rybolovu silně odráží sezonní vlivy.

Nejpesimističtější jsou zaměstnavatelé v těžbě nerostných surovin, kde se index propadl na minus devět procent. Negativní náborové plány hlásí také odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a vody s přepokládanou hodnotou indexu minus osm procent. Mírný pokles počtu pracovních míst předpokládá státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura a sektor ubytování a stravování.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT