HK ČR navrhuje DPH ve výši 17 %

07.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel se znovu vyjádřil k důchodové reformě a vládnímu záměru sjednotit sazby DPH na 20 %.

„Hospodářská komora České republiky jako největší zástupce průmyslu a podnikatelů v naší zemi rozumí tomu, že je potřeba realizovat důchodovou reformu. Vadí nám ale, že přestože je důchodová reforma a související problematika sazeb DPH tak důležitou otázkou, tak její parametry byly předem málo diskutovány. Nevíme přesně, z čeho vláda vychází a jaká má čísla, každou chvíli se v médiích dozvídáme jiné údaje. Podle našich propočtů a průzkumů by ale sjednocení sazeb DPH na 20 % u drtivé většiny komodit mělo silně negativní dopady na české podniky a vůbec celou ekonomiku. Toto skokové zvýšení daňové zátěže povede k nárůstu cen, snížení poptávky, či tlaku na nárůst mezd, a to v situaci, kdy strmě rostou ceny pohonných hmot a vyhlídky tuzemské i světové ekonomiky jsou nejisté,“ vysvětlil v této souvislosti Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky.

„Hospodářská komora České republiky přišla s alternativním návrhem sjednotit sazby DPH na 17 %, a to bez výjimek. Myslíme si, že toto opatření by vyneslo státu dostatek peněz na odstartování důchodové reformy. Jsme rádi, že se nám tímto naším návrhem podařilo vyvolat diskusi a budeme jej ještě s panem premiérem a dalšími členy vlády probírat. Vítáme ovšem záměr vlády snížit podnikům sociální odvody, protože pro nás je podstatné, aby byla cena práce co nejnižší. Jinak česká ekonomika nebude konkurenceschopná,“ uzavřel prezident HK ČR Petr Kužel.

Zpráva převzata z Hospodářské komory ČR.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT