Brno otevírá třetí ročník inovačních voucherů, žádat o ně mohou firmy z celé Evropy

07.03.2011 | , Jihomoravské inovační centrum
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


7.3.2011 Od dnešního dne do 28. dubna 2011 mají firmy opět možnost požádat o inovační voucher v hodnotě až 150 tisíc korun. Pro spolupráci inovativních firem s brněnskými výzkumníky město Brno v letošním roce vyčlenilo 7,2 milionu korun. Poprvé mohou žádat i podniky ze zahraničí.

Inovační vouchery se staly neodmyslitelnou podporou inovačního podnikání a přenášení výsledků výzkumu do praxe. Firmám přinášejí především inovace výrobků, výrobních procesů, služeb a cenné kontakty na schopné vědce. Jihomoravské inovační centrum jich v minulých dvou ročnících rozdalo přes devadesát. Celkem tak Brno investovalo do spolupráce firem a výzkumu téměř 20 milionů korun.

Na podniky čekají dvě zásadní novinky. Rozšířily se řady poskytovatelů znalostí o další 4 výzkumné instituce převážně orientované na sektor life sciences. Své laboratoře tak poprvé firmám v rámci voucherů zpřístupní Fakultní nemocnice u Svaté Anny v rámci projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), Masarykův onkologický ústav, Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Centrum dopravního výzkumu.

Hlavní novinkou je však skutečnost, že o voucher mohou požádat firmy z celé Evropské unie. „V rámci průzkumu, který jsme vloni provedli na brněnských výzkumných pracovištích, si o toto vylepšení řekli sami vědci,“ vysvětluje Jiří Hudeček, ředitel Jihomoravského inovačního centra. „Je to v souladu s cíli Regionální inovační strategie. Slibujeme si mimo jiné zvýšení atraktivity našeho kraje pro zahraniční investory,“ dodává Hudeček.

Brněnské univerzity a ústavy akademie věd díky voucherům již zrealizovaly zakázky kontrahovaného výzkumu za 16 milionů korun a získaly stovky kontaktů na potenciální odběratele svých technologií (v minulých dvou výzvách požádalo o voucher téměř 350 podniků).

„Dalším z cílů inovačních voucherů je propagovat brněnskou vědu a výzkum, potažmo region jako celek. Brno se i díky tomuto projektu ukazuje jako výhodné místo pro inovační podnikání a technologické inkubátory s příspěním inovačních voucherů přitahují firmy nejen z jižní Moravy,“ komentuje brněnský primátor Roman Onderka nedávné stěhování několika firem z jiných regionů do těsné blízkosti brněnských univerzit. Ty se pro tento krok rozhodly díky pozitivní zkušenosti se spoluprací s akademiky, kterou si vyzkoušely právě na projektech podpořených inovačním voucherem.

Výzva potrvá do 28. dubna 2011, kdy se sběr žádostí uzavře. Losování a distribuce voucherů proběhne v polovině května. Na realizaci samotných spoluprací pak bude čas do konce června příštího roku.

Inovační vouchery jsou osvědčeným nástrojem podpory transferu technologií, který pomáhá odbourávat bariéry mezi firmami a vědecko-výzkumnými institucemi. Cílem je podpořit vzájemnou spolupráci na vývoji a řešení problémů podniků v oblasti inovací. Inovační vouchery dávají šanci i projektům, které by bez přispění této finanční dotace nevznikly. Jako první projekt svého druhu v České republice představilo inovační vouchery v roce 2009 Jihomoravské inovační centrum, které zajišťuje organizační část. Náklady projektu hradí ze svého rozpočtu statutární město Brno.

Případové studie a další informace o projektu naleznete na www.inovacnivouchery.cz.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT