Evropská ekonomika zaostala na konci 2010 za očekáváním

03.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ekonomika eurozóny i EU ve 4. čtvrtletí loňského roku rostla pomaleji než očekávaly trhy. HDP eurozóny vzrostl mezičtvrtletně o 0,3 procenta a celé evropské sedmadvacítky o 0,2 procenta. Novináře o tom dnes ve zpřesněném odhadu informoval Eurostat.

Finanční trhy původně odhadovaly mezičtvrtletní nárůst o 0,4 procenta, konečný výsledek se však od odhadů ekonomů příliš dramaticky neodlišuje. Ve 3. čtvrtletí loňského roku hospodářství zemí platících evropskou jednotnou měnou rostlo o 0,3 procenta a celé EU o 0,5 procenta.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku ekonomika eurozóny vzrostla ve 4. čtvrtletí 2010 o 2,0 procenta a v Evropské unii o 2,1 procenta.

Za růstem HDP v unii i nadále stojí především vývoz a globální poptávka. Export v eurozóně i EU vzrostl mezičtvrtletně o 1,8 procenta, což je ovšem o něco méně než ve 3. čtvrtletí (2,2 procenta). Mírný propad vývozu částečně nahradil růst spotřeby domácností, který zrychlil na 0,4 procenta v eurozóně a 0,3 procenta v celé unii, přičemž ve 3. čtvrtletí v mezičtvrtletním porovnání činil 0,1 respektive 0,2 procenta.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita