Letecký provoz v ČR loni stoupl o tři %

10.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Letecký provoz nad Českem loni stoupl o téměř tři procenta na 682.971 pohybů letadel. Uvedli to zástupci Řízení letového provozu. Pokud by nedošlo k pětidennímu přerušení provozu kvůli sopečnému popelu z islandské sopky, byl by růst o procento vyšší.

Letiště Praha Ruzyně naopak loni zaznamenalo pokles téměř o pět procent na 156.220 startů a přistání. Ruzyňské letiště je největší tuzemské letiště pro vnitrostátní i mezinárodní provoz. Používá jej okolo 50 aerolinií, které zajišťují pravidelné přímé spojení do více než stovky měst ve zhruba 50 zemích.

Řízení letového provozu od ledna snížilo základní sazbu poplatku za traťové navigační služby o pět a půl procenta na 46,06 eura za přeletovou jednotku. To představuje snížení ceny proti roku 2010 o 5,5 procenta. Průměrná cena za přeletovou jednotku se v rámci členských zemí EUROCONTROL pro rok 2011 pohybuje okolo 58 eur.

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky vznikl v lednu 1995. Poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT