Den daňové svobody se letos nemění

09.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Češi letos přestanou pracovat na stát ve stejný den jako loni. Takzvaný den daňové svobody připadá i letos podle výpočtů společnosti Patria Finance na 20. června. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu.

V letošním roce dochází podle hlavního analytika Patria Finance Davida Marka pouze k relativně malým změnám v daních. Ve výši celkové daňové kvóty a dne daňové svobody se podle něj projevuje snížení slevy na dani o 100 korun měsíčně a zdanění příspěvku ke stavebnímu spoření. "Složená daňová kvóta by se podle našeho odhadu měla v letošním roce zvýšit na 35,2 procenta z loňských 35 procent. Tato změna je ovšem dostatečně malá na to, aby se den daňové svobody neposunul," uvedl.

Den daňové svobody vypočítává rovněž každoročně i Liberální institut. Loni získali lidé podle jeho výpočtů daňovou svobodu 18. června. Institut vypočítává den daňové svobody z dat OECD, přesněji z jejich odhadu podílu veřejných výdajů na hrubém domácím produktu.

Zpráva převzata z ČTK.

 

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT