Škoda Vagonka: Patrové soupravy na Ukrajinu za 960 milionů Kč

08.02.2011 | , Limerik
FIRMY


Škoda se tak vrací po letech na tradiční trh, kde jezdí stále stovky elektrických lokomotiv z Plzně.

Škoda Vagonka z plzeňské skupiny Škoda Transportation dodá ukrajinským drahám dvě dvoupodlažní soupravy City Elefant za téměř 40 milionů eur (více než 960 milionů korun). Škoda se tak vrací po letech na tradiční trh, kde jezdí stále stovky elektrických lokomotiv z Plzně. Šestivozové jednotky nejnovější generace budou na Ukrajinu dodány na jaře příštího roku, aby mohly vozit cestující při mistrovství Evropy ve fotbale v červnu 2012, řekl generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard.

Soupravy budou jezdit zpočátku mezi Charkovem a Kyjevem a později na trase Charkov - Doněck. Ukrajina s významnou železniční sítí se podle Bernarda stává pro Škodovku velmi významným partnerem a je "velmi pravděpodobné, že bude mít zájem o další soupravy".

Ukrajinská vícekapacitní varianta bude schopna jezdit na dvou napájecích systémech 25 kV a 3 kV a bude širokorozchodná. Má být podobná soupravám známým z českých kolejí, kde jezdí tři vozy. Šestivozové patrové soupravy budou mít dvě hnací vozidla v čelech a výrobce je vybaví zabezpečovacím zařízením a radiostanicemi pro Ukrajinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: FIRMY