Tržby v maloobchodě za rok 2010 vzrostly o 1,0 %

07.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sezónně očištěné tržby klesly v prosinci v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel reálně meziměsíčně o 2,1 % a meziročně o 1,3 %. Meziroční pokles tržeb bez sezónního očištění o 0,2 % byl ovlivněn zejména nižším prodejem v maloobchodě.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot (CZ-NACE 47) se sezónně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 1,4 % a meziročně o 4,0 %. Sezónně neočištěné tržby klesly meziročně o 2,8 %, v tom za pohonné hmoty o 14,2 %, za potraviny o 1,3 % a za nepotravinářské zboží o 1,2 %.

Tržby se snížily ve většině sortimentních skupin prodejen. Kromě již zmíněného poklesu prodeje pohonných hmot se rovněž snížil prodej výrobků pro domácnost ve specializovaných prodejnách (o 5,8 %), méně se utržilo také v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží (o 4,2 %), za potraviny ve specializovaných prodejnách (o 3,8 %), farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží (o 2,3 %) a počítačové a komunikační zařízení (o 0,5 %). Nespecializovaným prodejnám s převahou potravin se tržby snížily o 1,1 %, v jejich rámci podnikům se 100 a více zaměstnanci, kam patří zejména obchodní řetězce, naopak tržby vzrostly o 0,4 %. Zájem spotřebitelů se soustředil na nákupy prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby (růst o 16,3 %), textilu a obuvi (o 2,7 %) a výrobků pro kulturu a rekreaci (o 1,7 %).

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku byl 100,8 %. Pokračoval výrazný růst cen pohonných hmot (o 16,6 %), podstatně méně pak cen za zboží prodávané v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin (o 1,5 %), ve stáncích a na trzích (o 0,8 %) a potravin ve specializovaných prodejnách (o 0,3 %). Nejvíce se snížily ceny počítačových a komunikačních zařízení (o 7,4 %), použitého zboží (o 5,4 %), zboží prodávaného přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (o 4,4 %) a textilu a obuvi (o 4,3 %).

Zpráva převzata z ČSÚ.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT