Výběr na mýtném prudce roste

03.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Stát za první měsíc letošního roku vybral na mýtném téměř o polovinu víc než o rok dřív. Letos v lednu nákladní auta odvedla 624 milionů korun, o 48 procent víc než loňských 421 milionů Kč. Vyplývá to ze statistiky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Za růstem zřejmě je i zdražení mýtného od počátku roku.

"Lednový výběr mýta potvrzuje odhady ministra dopravy Víta Bárty, že by se i díky zdraženým tarifům v letošním roce mohlo vybrat až 7,7 miliardy korun," komentoval čísla Karel Feix, generální ředitel společnosti Kapsch, která fungování mýta v Česku zajišťuje. Od prvního ledna letošního roku mýtné pro kamiony podražilo o 25 procent na průměrnou částku pěti korun na kilometr. Obdobné zdražení plánuje ministerstvo dopravy i na příští rok, chtělo by prosadit také uvalení daně z přidané hodnoty na mýtné platby.

Lednový výsledek je jedním z nejvyšších měsíčních výběrů za čtyřleté fungování mýtného systému, uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Nejvíce se na mýtném vybere ve všední den, průměrně je to podle ŘSD mezi 28 a 29 miliony korun. Naopak o víkendu částky za výběr mýtného klesají.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita