Lepší a průhlednější zadávání veřejných zakázek

03.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská Komise dne 1. února zveřejnila novou publikaci, která má sloužit jako konkrétní nástroj, jež pomůže veřejným orgánům k nákupu zboží a služeb sociálně odpovědnou cestou v souladu s pravidly EU.

Publikace klade důraz na přínos většího sociálního začlenění při zadávání veřejných zakázek. Zadávání veřejných zakázek představuje 17 procent HDP členských států EU. Při zachování hospodářské soutěže a transparentnosti to může být způsob, jak řídit trh více společensky odpovědně a přispět tak obecněji k udržitelnému rozvoji.

Průvodce vysvětluje širokou škálu možností, které nabízí stávající právní předpisy EU pro zadávání veřejných zakázek v různých fázích procesu zadávání veřejných zakázek.

Vysvětluje zadavatelům možnost přístupu ke všem potenciálním zájemcům a zajištění efektivního využití veřejných peněz. Tento dokument je ilustrován řadou praktických příkladů, které pokrývají široké spektrum sociálních otázek jako je podpora rovných příležitostí a pracovních příležitostí, zlepšení pracovních podmínek, sociální začleňování zranitelných osob, atd. Na tomto praktickém průvodci se podíleli zástupci z řad veřejných orgánů členských států, sociálních partnerů, nevládních organizací a dalších zainteresovaných stran. Kompletní publikaci naleznete zde.

Komise také zveřejnila druhou publikaci, která má pomoci firmám s používáním pravidel EU o státní podpoře, pravidel vnitřního trhu a se službami obecného hospodářského zájmu. Tato publikace je k nalezení zde.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT