Důvěra podnikatelů v naši ekonomiku mírně klesla

01.02.2011 | , Svaz průmyslu a dopravy
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


25.1.2011 Celková důvěra v domácí ekonomiku se v lednu meziměsíčně mírně snížila o 0,3 bodu. Mezi podnikateli důvěra v ekonomiku po předchozím růstu meziměsíčně nepatrně klesla o 0,2 bodu, důvěra spotřebitelů se snížila o 0,5 bodu. Ve srovnání s nízkou hodnotou v lednu 2010 je však souhrnný indikátor důvěry o 11,6 bodu vyšší. Takové jsou závěry dnes zveřejněného konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu.

Nehledě na stagnaci celkové podnikatelské důvěry z průmyslu přicházejí přece jen příznivější zprávy. Pouze méně než pět procent podnikatelů (4,3 %) hodnotí ekonomickou situaci v průmyslu jako špatnou. Naproti tomu více jak polovina (55,3%) ji označuje za uspokojivou a dvě pětiny (40,4%) za dobrou. Co se týká výhledů v průmyslu, většina firem (76,8%) předpokládá neměnný stav a další pětina (19,6%) očekává zlepšení. Pouze 3,6% průmyslníků avizuje zhoršení ekonomické situace.

„Podnikatelská důvěra díky slibnému vývoji vnější poptávky tažené zejména německou, ale i dynamicky rostoucímu HDP v Číně, má v blízké budoucnosti prostor k lepšímu vývoji. Z uvedeného trendu bude těžit hlavně průmyslová výroba. Naopak stavebnictví odkázané z velké míry na vývoj veřejných zakázek a domácí poptávky bude dále ve složitém vývoji,“ uvedl k údajům Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Problémy se dají očekávat v oblasti spotřeby. Naznačuje to šetření ČSÚ, podle něhož pro příštích dvanáct měsíců očekávají potřebitelé určité zhoršení jejich finanční situace. „Vývoj spotřebitelské důvěry bude ztrácet díky restrikcím vládní spotřeby, stále vysoké nezaměstnanosti a umírněnému mzdovému vývoji. Pokles důvěry spotřebitelů v Evropské unii i eurozóně je předzvěstí vývoje uvedeného indexu i u nás,“ uvedl Oldřich Körner.

Autor článku

Tiskovka