Senát vrátil návrh změn DPH poslancům

31.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Senátoři podali dva pozměňovací návrhy. Zatímco změna v příloze č. 3 je zanedbatelná (upřesňuje zařazení textu novely na konce přílohy č. 3), upřesnění v oblasti nároku na odpočet má podstatné věcné dopady. Čeho se uvedený senátorský návrh týká?

Pozměňovací návrh se týká podmínek pro uplatnění nároku na odpočet. Zásadní změnou podle návrhu Ministerstva financí má být nezbytnost držby daňového dokladu pro uplatnění nároku na odpočet. V případě plnění přijatého od jiného plátce má být daňový doklad nezbytnou podmínkou prokázání možnosti uplatnění nároku na odpočet. Nemá být tedy možné prokazovat nárok na odpočet jinými důkazními prostředky. Současně plátce nemá mít nárok na odpočet daně před okamžikem, kdy daňový doklad skutečně obdrží.

Právě toto ustanovení je předmětem pozměňovacího návrhu Senátu, podle něhož pro uplatnění nároku na odpočet daně za zdaňovací období, ve kterém se zdanitelné plnění uskutečnilo, postačí, aby plátce měl daňový doklad ve lhůtě pro podání daňového přiznání za toto zdaňovací období.

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.


Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT