ČEB podpořila loni vývoz malých a středních podniků za 5 miliard korun

28.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká exportní banka (ČEB) spustila v roce 2010 naplno svůj program podpory malých a středních podniků. Úspěšně vyřídila žádosti o podpořené financování celkem za 2 miliardy korun a spolu s tzv. zprostředkovaným financováním přes faktoringové společnosti obsloužila přes 150 firem. Podpořila tak v roce 2010 objem vývozu malých a středních podniků ve výši téměř 5 miliard korun. K zákazníkům z tohoto segmentu patří například společnosti Pražská strojírna, Aero Trade, J4, AM-CME nebo Moravec a Prýma.

Příkladem úspěšně realizovaného vývozního projektu v rámci malých a středních podniků je zakázka firmy Pražská strojírna. Ta díky podpoře České exportní banky mohla do Španělska vyvézt své kolejové systémy v hodnotě 1,5 milionu EUR. Financování proběhlo formou dodavatelského úvěru zajištěného pojištěnými pohledávkami.

„Spolupráce s Českou exportní bankou pro nás byla klíčová. Jednání s naším financujícím ústavem, který je více orientován na komerční sféru, byla totiž velmi zdlouhavá, a proto jsme oslovili Českou exportní banku coby profesionály ve vývozním úvěrování. Česká exportní banka nastavila takový průběh jednání, který jednoznačně vedl k úspěšnému financování našeho exportu. Díky tomuto přístupu České exportní banky se nám podařilo realizovat zakázku pro španělského odběratele a tím se nám otevřely dveře k dalším projektům na zahraničním trhu.“ řekla Vlasta Bartoňová, ředitelka závodu společnosti Pražská strojírna a.s.

Česká exportní banka podporuje vývoz malých a středních podniků prostřednictvím tří programů zaměřených na financování přímého vývozu malých a středních podniků, na subdodavatele velkých vývozců a na bankovní záruky za subdodavatele exportérů.

„Novinkou pro letošní rok je program proexportní záruky, který jsme nedávno představili na Dni podnikatelů. Tento produkt umožní financování nejen přímého vývozu, ale zejména subdodavatelů exportérů z řad malých a středních podniků,“ uvedl Michal Bakajsa, místopředseda představenstva České exportní banky pověřený jejím řízení.

Zpráva převzata z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT