EK se zaměřuje na dynamiku evropských podnikatelů

28.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Generální ředitelství Evropské komise pro podnikání a průmysl pořádalo 19. ledna jednodenní konferenci, jejímž cílem bylo prezentovat výsledky studie o Podnikatelské dynamice.

Studie analyzuje čtyři klíčové fáze života podniku a zaměřuje se na to, jak vnitrostátní právní předpisy, postupy a politiky brání nebo podporují vytváření podniků a pracovních míst. Studie také předkládá doporučení pro usnadnění větší míry podnikání v Evropě.

Fáze, které studie zkoumá, jsou: zahájení podnikání a získávání oprávnění, převod podnikání, konkurz a insolvence, druhá šance po úpadku. Ze závěrů vyplývá, že by Evropa mohla ztratit více než 150 tisíc firem ročně, což představuje více než 600 tisíc pracovních míst v důsledku neefektivního převodu podniků.

Země s efektivním úpadkovým režimem mají vyšší míru zaměstnanosti než ty s méně efektivním systémem. Více než 40 procent podnikatelů, kterým se v minulosti nedařilo a jejich podnik byl nucen skončit, se bojí znovu začít podnikat. To má za následek nedostatečný zdroj růstu pracovních míst.

Studie byla provedena ve všech státech Evropské unie, ale také v Chorvatsku, Černé Hoře, Norsku, Srbsku, Turecku a na Islandu.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT