Týdenní komentář: Růst ekonomiky zpomalí, průmyslové zakázky ale rostou

28.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


I tento pracovní týden přinesl spoustu pozitivních zpráv (například o vývoji průmyslu v Evropě a realitního trhu v USA) i spoustu negativních zpráv (například o očekávání ekonomického vývoje).


Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Růst ekonomiky zpomalí pod 2 procenta
Tuzemská ekonomika by měla podle analytiků v letošním roce zpomalit svůj růst pod dvě procenta z 2,3 procenta odhadovaných za loňský rok. Jednou z hlavních příčin budou úsporná opatření vlády. V roce 2012 by se měl růst ekonomiky opět vrátit nad dvě procenta. Vyplývá to z nejnovějších odhadů bankovních analytiků. Úsporná opatření podle nich sníží ekonomický růst zhruba o půl procentního bodu.


2. Toyota svolává k opravě dalších 1,7 mil vozů
Toyota Motor svolá celosvětově k opravě 1,7 milionu vozů, uvedla firma ve středu. Celkový počet stažených vozů od konce roku 2009 tak dosáhne téměř 16 milionů, což není dobrá zpráva pro firmu, která se snaží obnovit pověst kvalitní automobilky.


3. Češi pořád v obchodech kradou nejvíc z EU
Podle studie The Global Retail Theft Barometer ukradli v loňském roce zloději v tuzemských maloobchodních prodejnách zboží za více než sedm miliard korun. Je to sice o dvě miliardy méně než v předchozím roce, přesto Česká republika zaujímá v Evropské unii spolu s baltskými státy opět první místo.


4. Nezaměstnanost se v polovině ledna zvýšila na 9,8 %
Míra nezaměstnanosti k polovině ledna stoupla na 9,8 procenta z prosincových 9,6 procenta, uvedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Počet uchazečů o práci podle metodiky Mezinárodní organizace práce vzrostl k 16.lednu o 10.400 osob na téměř 572.000 osob a počet volných pracovních míst se zvýšil na 31.600 z 30.800 na konci prosince.


5. Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu rostly
Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu zvýšily o desítky haléřů. Nejprodávanější benzin Natural 95 stál v průměru 33,54 koruny za litr, a byl tak o 19 haléřů dražší než o týden dříve. Motorová nafta zdražila o 40 haléřů na průměrných 32,93 koruny za litr.



Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Praha bude mít přímé spojení s Kanadou
Pravidelné charterové spojení mezi Prahou a kanadským Torontem bude od 28. května provozovat letecká společnost Air Italy. Linka je plánovaná jako sezónní a její provoz bude ukončen 17. září.


2. Prodej domů v USA na 8měsíčním maximu
Prodeje nových rodinných domů ve Spojených státech v prosinci vzrostly nečekaně výrazně na osmiměsíční maximum, přičemž jejich ceny vyskočily nejvýš od dubna 2008.


3. Průmyslových zakázek v listopadu přibylo v EU i v eurozóně
Index nových průmyslových zakázek v listopadu meziměsíčně v eurozóně po říjnovém navýšení o 1,4 procenta narostl o 2,1 procenta. V celé EU se ve stejném období zvýšil o 1,6 procenta, zatímco v říjnu to bylo o 0,4 procenta.


4. Česko dostalo z EU nejvíce od svého vstupu
Česká republika zvýšila v loňském roce čistou bilanci ve vztahu s Evropskou unií o 5 miliard korun na 47,3 miliardy. Objem získaných prostředků tak byl nejvyšší od vstupu země do EU v roce 2004 a čisté příjmy z EU představovaly v loňském roce 1,3 procenta hrubého domácího produktu.


5. Snížení byrokracie pro MSP a výzkumné pracovníky
V pondělí 24. ledna byla Evropskou komisí přijata opatření, která by měla vést k lepší a přístupnější účasti inovativních MSP a výzkumných pracovníků k sedmému rámcovému programu který je zaměřen na výzkum.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT