Růst ekonomiky zpomalí pod 2 procenta

27.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemská ekonomika by měla podle analytiků v letošním roce zpomalit svůj růst pod dvě procenta z 2,3 procenta odhadovaných za loňský rok. Jednou z hlavních příčin budou úsporná opatření vlády. V roce 2012 by se měl růst ekonomiky opět vrátit nad dvě procenta. Vyplývá to z nejnovějších odhadů bankovních analytiků. Úsporná opatření podle nich sníží ekonomický růst zhruba o půl procentního bodu.

"V roce 2011 ekonomiku potáhnou investice a čistý export, vláda bude ekonomiku brzdit," uvedli například analytici České spořitelny. Vývoz ovšem podle nich zpomalí kvůli pomalejšímu růstu v Německu. Na dovozu se pak projeví nižší poptávka domácností. Tu bude podle odhadů omezovat především stále poměrně vysoká nezaměstnanost.

Například analytici Raiffeisenbank poukazují na to, že ekonomický vývoj ve světě je příznivější než dosavadní odhady. To ovšem podle nich neznamená, že oslabení tempa růstu ve světě nemůže ještě přijít.

Postupně by podle odhadů měla růst inflace, která loni činila 1,5 procenta. Nezaměstnanost očekávají vesměs analytici letos vyšší než v roce 2010. Zatímco loni činila průměrná míra nezaměstnanosti devět procent, letos by se měla ještě mírně zvýšit.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT