Snižování emisí škodí evropské ekonomice

27.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Úsilí snižovat emise oslabuje konkurenceschopnost EU uvedl na zasedání ministrů Slovenska, Polska, Maďarska a ČR v Bratislavě ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Svůj vliv na snižování konkurenceschopnosti může mít především zvyšování cen energií a to z důvodu podpory ekologických zdrojů.

Ministr Kocourek se domnívá, že izolovaná opatření Evropské unie mající za cíl boj s globálním oteplováním, mohou být neúčinná a mohou podkopávat roli EU ve snaze konkurovat dalším globálním hráčům. Komise totiž v minulém roce představila energetickou strategii, která chce do roku 2020 investovat více než miliardu eur do energetického odvětví. Tyto peníze mají jít především na výstavbu větrných elektráren v Severním a Baltském moři nebo propojení všech členských států společnými energetickými sítěmi.

Unie také vypracovala plán, který každé členské zemi stanoví, jaký podíl energií by měl do roku 2020 plynout z obnovitelných zdrojů. Toto vedlo například v ČR k nebývalému nárůstu slunečních elektráren a bylo potřeba zavést zvláštní opatření na jejich zdanění.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT