V Česku je 17 000 multimilionářů a jejich počet zřejmě poroste

26.01.2011 | , ČSOB
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


25.1.2011 Na českém trhu je přibližně 17 000 osob, jejichž majetek určený k investování převyšuje 10 milionů korun. Největší skupinu tvoří majitelé společností (zhruba 35 %) a OSVČ (asi 24 %). Přibližně polovina těchto lidí využívá služeb privátního bankovnictví. Lídrem privátního trhu je ČSOB Private Banking, která má na tomto trhu 30procentní podíl co do počtu klientů i objemu peněz ve správě.

Mezi další kategorie osob, které disponují velkým majetkem, patří top manažeři, dřívější vlastníci společností, rodinní příslušníci a v menšině i sportovci a známé osobnosti. Počet osob s majetkem k investování vyšším než 10 mil. Kč poroste v Česku během let 2010 až 2013 ročním tempem zhruba 4,4 % (vyplývá to z analýzy Gemini World Wealth Report, McKinsey Report a interních průzkumů). Nejrychleji rostoucí skupinou pak budou top manažeři, jejichž počet by se měl ročně zvyšovat zhruba o 20 %.

„České privátní bankovnictví má stále zajímavý potenciál. Podle expertních analýz je na trhu ještě zhruba 370 miliard Kč, které nejsou ve správě privátního bankovnictví,“ konstatoval Petr Hutla, člen představenstva ČSOB a vrchní ředitel Distribuce. Podle něj také v privátním bankovnictví došlo v posledních letech ke změně přístupu u správy peněz. Nezanedbatelný vliv na to měla ekonomická krize, ale rovněž zpřísňování legislativy a konec takzvaných daňových rájů. „Tento vývoj potvrdil správnost nastavení konceptu tuzemských privátních bank, jehož snahou je zachování hodnoty peněz, diskrétnost a poradenství,“ doplňuje Petr Hutla.

ČSOB Privátní bankovnictví je jedničkou na trhu privátního bankovnictví v České republice. „Opíráme se především o stabilní tým, vysoce individuální přístup, výjimečnou kvalitu služeb a špičkové produkty. Vývoj rovněž ukázal, že naší výhodou je zázemí velké finanční skupiny,“ říká výkonný ředitel Privátního bankovnictví ČSOB Martin Kosobud. ČSOB přišla s konceptem privátního bankovnictví jako jedna z vůbec prvních bank na tuzemském trhu již v roce 2002. I proto má dnes pobočky po celé České republice.

Pro český trh je typické, že klienti více důvěřují bankovním domům se sídlem v České republice. „Tuzemské privátní banky mají oproti těm zahraničním ve správě zhruba dvě třetiny majetku. Vstup nových bank na český trh je navíc v blízké budoucnosti nepravděpodobný, jelikož velcí mezinárodní hráči se zaměřují na Asii, kde bude počet bohatých lidí narůstat nejrychlejším tempem (odhadem 38 % ročně). Pro Severní Ameriku se odhady růstu pohybují kolem 14 % ročně, v Evropě jsou to 4 %,“ doplňuje Martin Kosobud.

Mezi hlavní očekávání klientů patří špičkové know-how v produktové oblasti, aktivní přístup a komplexní služby. Pro klienty privátních bank je důležité především to, že jim ochrání současnou hodnotu jejich majetku, mají spíše konzervativní očekávání a jejich hlavním cílem není maximální výnos. Nadpoloviční většina klientů se o svůj majetek také aktivně stará a je ochotna část svých aktiv investovat do produktů s vyšším potenciálem výnosu, což znamená, že investují do dluhopisů, fondů, obhospodařovaných portfolií a akcií.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT