Nová směrnice o právech spotřebitelů

25.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Návrh Evropské komise na usnadnění přeshraničního obchodu se opět posunul více dopředu. Členské státy se totiž v pondělí 24. ledna na zasedání Rady pro konkurenceschopnost dohodly na směrnici o právech spotřebitelů.

Návrh Evropské komise chce poskytnout spotřebitelům větší důvěru při nakupování přes internet. Tato dohoda navazuje na diskuse na zasedání Rady pro konkurenceschopnost ze dne 10. prosince, během něhož komisařka pro spravedlnost Viviane Redingová uvedla, že vyvážený ministerský přístup posílí fungování jednotného trhu a práva spotřebitelů.

Navrhovaná směrnice o právech spotřebitelů je hlavním pilířem současné legislativní iniciativy v oblasti spotřebitelské politiky. Harmonizace práva spotřebitelů ohledně prodeje přes internet bude snazší. Rovněž tak tento způsob prodeje bude méně nákladný pro obchodníky, kteří budou nabízet své produkty spotřebitelům v jiných zemích.

Dnešní průlom také znamená, že podniky budou těžit z nižších nákladů, rovných podmínek a právních jistot. Před nabytím účinnosti musí být právní předpis schválen Evropským parlamentem.

Výbor Evropského parlamentu pro právní záležitosti (JURI) schválil změny právních předpisů minulý týden a Výbor na ochranu spotřebitele (IMCO) bude o tomto návrhu hlasovat v únoru. Nejbližší hlasování na plenárním zasedání Parlamentu se tak mohou konat již v březnu 2011.

Zpráva převzata z Reuters.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT