Týdenní komentář: Pět pozitivních a pět negativních zpráv z uplynulého týdne

21.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Velmi zajímavou, nicméně velmi vážnou zprávou je napadnutí českého registru obchodování s emisními povolenkami počítačovými hackery. Registr je tak dočasně uzavřen...


Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Hodnota veřejných zakázek ve stavebnictví klesla o 37 %
Hodnota veřejných stavebních zakázek se loni meziročně snížila o 37 procent na 122,2 miliardy korun. Největší propad o 75,7 procenta vykázaly zakázky na výstavbu dopravní infrastruktury. Jejich hodnota loni činila 23,7 miliardy korun. Vyplývá to z nejnovější analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha.


2. Registr povolenek napadli hackeři
Český registr obchodování s emisními povolenkami je uzavřen na dobu neurčitou v důsledku neoprávněných manipulací s účty některých obchodníků. Manipulace s účty mají patrně na svědomí počítačoví hackeři, kvůli kterým uzavřely své registry také další evropské země.


3. Důvěra spotřebitelů v USA klesá, inflační očekávání naopak roste
Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech na začátku ledna nečekaně klesla kvůli rostoucím cenám benzinu, které zastínily lepší vyhlídky na trhu práce i dočasné daňové úlevy, ukázal páteční průzkum.


4. Sazka je v insolvenčním řízení, návrh podal Vítek
Největší česká loterijní společnost Sazka je v insolvenčním řízení. Podnikatel Radovan Vítek podal u Městského soudu v Praze na Sazku insolvenční návrh a soud zveřejněním v insolvenčním rejstříku řízení zahájil. Vítek skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun, Sazka ale jeho pohledávky neuznává a tvrdí, že není v insolvenční situaci.


5. Úroda ovoce loni klesla o necelou třetinu
Loňská úroda ovoce klesla meziročně o 32 procent na 121.019 tun, a byla tak nejnižší za posledních 20 let. Přes zvýšení cen ovoce půjde výpadek ovocnářů v tržbách do desítek milionů korun a celé odvětví zřejmě bude kvůli slabé sklizni ztrátové.



Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Pohonné hmoty byly v minulém týdnu mírně levnější
Ceny pohonných hmot v minulém týdnu mírně klesly. Neprodávanější benzin Natural 95 během uplynulého týdne zlevnil o tři haléře na 33,16 koruny za litr. Cena nafty klesla o čtyři haléře na 32,39 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.


2. Nejlepší hotel na světě je v Praze
Nejlepším hotelem na světě je podle hlasování uživatelů cestovatelského serveru TripAdvisor pražský hotel U Zlaté studně. Druhé místo obsadil hotel Anastatis Apartments v Řecku, za kterým následoval hotel Riad Le Calife v Maroku.


3. Agrárníci vyzývají, aby masokombináty nekupovaly německé vepřové
Agrární komora vyzvala masokombináty a jatka, aby neodebíraly vepřové maso z Německa. To může pomoci českým agrárníkům prosadit se na českém trhu.


4. Škoda Auto letos nabídne několik stovek míst
Škoda Auto letos vytvoří "několik stovek" pracovních míst, uvedla automobilka ze skupiny Volkswagen. "Nová místa vznikají především v souvislosti se zahraničními projekty a vývojem nových vozů. Hledají se experti pro všechny oblasti podniku: od vývoje přes výrobu až k prodeji a marketingu," uvedl mluvčí Rudolf Dreithaler.


5. Banky v prosinci poskytly nejvíce hypoték od července 2008
Tuzemské banky v prosinci uzavřely 6106 nových hypoték v objemu 10,3 miliard korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 4,3 miliardy korun. Průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypoték v prosinci klesla o desetinu procentního bodu na 4,23 procenta.


Více zpráv najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT