Firmy chtějí do Iráku a žádají podporu státu

19.01.2011 | , Svaz průmyslu a dopravy
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


18.1.2011 Žádají však od státu podporu, a to například v podobě hojnějších návštěv našich ústavních činitelů v této zemi za doprovodu podnikatelských misí. Právě o podpoře firem na iráckém trhu ze strany Ministerstva průmyslu a dopravy ČR jednaly dnes s ministrem Martinem Kocourkem dvě desítky zástupců firem v čele s Jaroslavem Hanákem, 1. viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Dnešní jednání považuji za velmi úspěšné, neboť pan ministr přislíbil vést podnikatelskou misi do Iráku v květnu 2011, jejíž součástí bude první zasedání Česko-irácké obchodní rady, která aktivně podporuje působení českých firem v Iráku. Vstřícný krok ministerstva, směřující k podpoře exportu, vidím v pozvání představitelů nové irácké vlády do České republiky v blízké budoucnosti,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Setkání se také zúčastnila velvyslankyně ČR v Iráku Bronislava Tomášová, která přítomné zástupce firem ujistila o maximální součinnosti českého zastupitelského úřadu.

Setkání navazuje na setkání podnikatelů s ministrem průmyslu a obchodu Vladimírem Tošovským v červnu 2010, která proběhla v souvislosti se založením inciativy „Task Force Iraq-TFI“. Ta vyšla vstříc stoupajícímu zájmu českých firem o irácký trh a její součástí je balík podporných opatření MPO pro vstup firem na irácký trh.

Současně iniciativa navázala na bohaté zkušenosti zástupců Svazu v tomto regionu a na několikaleté budování úzkých kontaktů. „Vytváříme vazby již od roku 2004 a od roku 2005 se zúčastňujeme veletrhů, zejména v iráckém regionu Kurdistán. V tamním centru Erbílu měl Svaz několikrár i svůj oficiální stánek, který prezentuje Českou republiku a využila ho řada tuzemských firem,“ uvedl Majid Shamas Toma. (Přehled aktivit Svazu při podpoře firem v Iráku je uveden níže.)

„Zájem je o tradiční vývozní obory jakými jsou chemické a petrochemické odvětví, vodohospodářství a ekologie, energetika, dopravní infrastruktura, zemědělská technologie či zdravotnictví, ale také o strojírenství či stavebnictví,“ uvedl Majid Shamas Toma, projektový manažer pro oblast Blízkého východu a států severní Afriky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Obchodní a ekonomická spolupráce mezi bývalým Československem a Irákem má dlouholetou tradici, která bezesporu dosáhla svého vrcholu v 70. a 80. letech minulého století. České výrobky zde však nadále mají dobrý zvuk a některým českým subjektům se podařilo navázat na tehdejší spolupráci a daří se jim i na současném iráckém trhu.

Jak potvrzují statistiky, Irák je pro Českou republiku zejména vývozním trhem. Největší podíl na českém exportu do Iráku mají společnosti Chemoprojekt, a.s. a Technoexport, a.s. K dalším úspěšným exportérům patří UNIS, a.s., Sigmainvest s.r.o. nebo EGEM s.r.o. České firmy se na iráckém trhu uplatnily při rekonstrukci rafinérií, elektráren, cementáren, cihelen, infrastruktury a dalších investičních celků. Na konci roku 2010 uzavřel ZETOR TRACTORS a. s. kontrakt na dodávku 50 traktorů a Škoda Auto dosud do Iráku vyvezla 1200 automobilů.

Nehledě na jisté úspěchy v tomto teritoriu bude podle zástupců firem nutná výraznější synergie tuzemských státních orgánů a zaměstnavatelských a podnikatelských organizací. Týká se to i obsazování diplomatických postů na zastupitelských úřadech, kde by podle exportérů měli působit profesně kvalitní a ve prospěch byznysu mnohem angažovanější zástupci státu.

Přehled aktivit SP ČR v Iráku v letech 2003 - 2010

* V roce 2003 se SP ČR podílel na výběru expertů pro působení při CPA v l. 2003 a 2004
* V rámci programu Transformační pomoc ČR Iráku SP ČR realizoval ve spolupráci a za podpory MZV a MPO projekty školení iráckých resp. kurdských expertů v ČR a Iráku, včetně zástupců iráckých a kurdských ministerstev, obchodních komor a firem.
* SP ČR organizoval celkem 5 podnikatelských misí do Iráku doprovázejících představitele MPO a MZV
* SP ČR se podílel na přijetí celkem 8 podnikatelských misí z Iráku, dále průběžně přijímá představitele irácké a kurdské politické reprezentace, podílí se na organizaci jejich programu jednání
* SP ČR v l. 2005, 2006, 2007, 2008 a 2009 zajišťoval oficiální stánek ČR na „Erbíl International Fair“ a v l. 2006, 2007 a 2008 na „Sulaymanya International Exhibition“.
* V listopadu 2007 byla podepsána dohoda SP ČR s Kurdskou federací obchodních a průmyslových komor o vzájemné spolupráci
* V listopadu 2007 SP ČR vyslal díky podpoře MZV a MPO do Erbílu 1 experta pro pomoc kurdskému ministerstvu energetiky - KRG / MoE a 1 experta pro pomoc OPK v Erbílu, Dohuku a Sulaymanyi
* V listopadu 2007 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi SP ČR a ZU Bagdád pro r. 2008 obsahující seznam společných akcí v teritoriu
* V říjnu 2008 byla založena Česko-kurdská podnikatelská rada
* Prezentace možností a zájmů členských společností SP v říjnu v Erbilu. Říjen 2010
* podepsání dohody o porozumění mezi Iráckou obchodní komorou a Svazem průmyslu České republiky (SP ČR) září 2010
* podepsání dohody o založení Českou-irácké obchodní rady mezi Iráckou obchodní komorou a Svazem průmyslu České republiky (SP ČR) září 2010

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT