Objem odhalených pojistných podvodů prudce vzrostl

18.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Počet odhalených pojistných podvodů výrazně stoupl i v loňském roce. Jejich objem loni vzrostl až o několik desítek procent na stovky milionů Kč. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. V případě motoristů je to dokonce přes 30 procent.

"Počty lidí, kteří se snaží neoprávněně vydělat na pojistných událostech, jsou stále obrovské. Allianz odhalila loni pojistné podvody za 85 milionů Kč. Každoročně její detektivové rozkryjí asi tisícovku podvodů. Z dlouhodobého porovnání se počty podvodů stále zvyšují," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Česká pojišťovna v roce 2010 odhalila 680 případů pojistných podvodů za celkem 278 milionů korun, což bylo o 16 procent více než v roce 2009. Většina pojistných podvodů je stále páchána jednotlivci, menší část pojistných podvodů jich jde na účet organizovaných skupin. Jejich jednání má však mnohem větší finanční dopad, upozornil mluvčí ČP Tomáš Zavoral.

Kooperativa v roce 2010 odhalila 435 pojistných podvodů za celkem 134 milionů Kč. V roce 2009 pojišťovna uchránila 121 milionů Kč. Nárůst činí tedy asi 11 procent, uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Detektivové Generali odhalili v průběhu loňského roku pojistné podvody za více než 50 milionů korun. Celkový účet ale může být vyšší, protože další případy jsou stále v šetření a dosud nebyly uzavřeny, připomněl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. I tak se podle něj objem odhalených pojistných podvodů meziročně skokově zvedl. Jde přibližně o 60procentní růst proti roku 2009, za poslední dva roky vrostla jejich výše čtyřikrát, podotkl.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita