Daň z nemovitosti 2011

29.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Daň z nemovitostí se jako jedna z mála daní platí dopředu, přiznání se podává 31.1.2011.

Přiznání k dani z nemovitosti musí podat každý, kdo je k 1.1. vlastníkem nemovitosti nacházející se na území ČR a toto přiznání ještě nepodával. Pokud jste už někdy v minulosti přiznání podali a nic se nezměnilo, pak stačí jen počkat na výměr správce daně, který podle aktuálních sazeb a koeficientů daňovou povinnost vypočítá. Pokud se ale něco změnilo, například výměra nebo cena nemovitosti, druh pozemku, užívání stavby nebo počet nadzemních podlaží či půdorys, musíte podat nové přiznání. 

Pokud došlo v roce 2010 ke změně vlastnictví, dřívější vlastník pouze oznámí tuto skutečnost správci daně a o daň se už stará nový vlastník. Pokud je více vlastníků, pak daňové přiznání podává pouze jeden z nich, a pokud není stanoveno jinak, daň musí platit všichni společně a nerozdílně. Podávat přiznání nemusí jen vlastník, ale i nájemce nebo uživatel (pokud není vlastník znám).

Přiznání k dani z nemovitosti je třeba podat do 31.1. Finanční úřad se volí podle místa, kde se nemovitost nachází (najděte si příslušný finanční úřad).


Spočítejte si daň z nemovitosti v excelovském formuláři přiznání k dani z nemovitosti a ulehčete si práci s jeho vyplněním.


Vypočet daně u stavby

Základem daně z bytu je výměra podlahové plochy v m2, základem daně ze samostatného nebytového prostoru výměra podlahové plochy samostatného nebytového prostoru v m2 podle stavu k 1.1., vynásobená koeficientem 1,20. Základem daně u ostatních staveb je výměra půdorysu nadzemní části stavby v m2 podle stavu k 1.1.

Takto získaný základ daně vynásobíme sazbou daně (sazby pro jednotlivé druhy staveb se dozvíte v průvodci Daň z nemovitosti).

V případě obytných domů, bytů a ostatních samostatných nebytových prostor se výsledek dále násobí koeficientem podle počtu obyvatel.

 

Koeficient Počet obyvatel "od" Počet obyvatel "do"
1,0 - 1.000
1,4 1.000 6.000
1,6 6.000 10.000
2,0 10.000 25.000
2,5 25.000 50.000
3,5 50.000 a více

Koeficient Město
3,5 Františkovy Lázně, Luhačovice, Mariánské Lázně, Poděbrady
4,5 Praha

 

Pro jednotlivé části obce může ale obec obecně závaznou vyhláškou koeficient zvýšit o jednu kategorii nebo snížit o jednu až tři kategorie v členění koeficientů; koeficient 4,5 lze zvýšit na koeficient 5,0.

Daňová povinnost za jednotlivé druhy staveb, samostatných nebytových prostorů a za byty se dále vynásobí místním koeficientem, pokud ho obec stanovila. Místní koeficient může být ve výši 2, 3, 4 nebo 5.


Výpočet daně u pozemku

Základem daně se pro každý typ pozemku rozumí něco jiného. U pozemků, na kterých se rozkládá orná půda, chmelnice, vinice, zahrada, ovocný sad a trvalý travní porost, je základem daně cena půdy zjištěná násobením skutečné výměry pozemku (údaj musí být v celých m2) průměrnou cenou půdy stanovenou na 1 m2 ve vyhlášce.

Pokud se jedná o hospodářské lesy a rybníky s intenzivním a průmyslovým chovem ryb, pak se zjistí cena pozemku vynásobením skutečné výměry pozemku v m2 částkou 3,80 Kč. Cena pozemku se také může zjistit dle platných cenových předpisů uvedených k 1.1.

U dalších pozemků se základem daně stává skutečná výměra pozemku uvedená v m2 zjištěná k 1.1.

Takto zjištěný základ daně se vynásobí sazbou daně (sazby pro jednotlivé druhy pozemků se dozvíte v průvodci Daň z nemovitosti).

U stavebních pozemků se daňová povinnost vynásobí koeficientem podle počtu obyvatel. Pro daňovou povinnost se obdobně použije i místní koeficient a to pro všechny druhy pozemků, nejen u stavebních pozemků.


Vyplnění formuláře

Pro zdaňovací období 2011 se použije stejný vzor formuláře jako loni, tedy tiskopis 25 5450 vzor č. 11 (všechny formuláře jsou ke stažení v sekci Daňové formuláře).

Na první stránce formuláře provedete identifikaci, tzn. napíšete jméno, příjmení, titul, trvalé bydliště a telefonní a emailový kontakt. V případě že máte jinou adresu pro doručování, uvedete i tuto adresu.

Pro výpočet daně z pozemků se použije II. Oddíl na stránce 2, pro výpočet daně ze staveb se použije III. Oddíl na stránce 3.

V obou oddílech nejprve musíte identifikovat předmět daně, tj. druh stavby a pozemku, název obce, katastrálního území a kód katastrálního území, na kterém se stavba a pozemek nacházejí. Poté je třeba detailněji popsat nemovitost. U stavby číslo popisné / evidenční, číslo jednotky, číslo parcely, rok dokončení stavby, právní vztah, výměru, případně důvody osvobození. U pozemku parcelní číslo, výměru, právní vztah, případně důvody osvobození. Řádky 210 až 224, resp. 309 až 326 se použijí pro výpočet daňové povinnosti.

Poslední stránka se použije pro případ dílčího a dodatečného přiznání, identifikaci zástupce a prohlášení uvedení správných a úplných údajů.


Splatnost daně

Takto vypočtená daň je v roce 2011 splatná ve dvou stejných splátkách, pokud přesáhla částku 5000 Kč, a to nejpozději do 31. května a do 30. listopadu. V případě, kdy roční daň z nemovitostí nepřesáhne částku 5.000 Kč, je daň splatná najednou, nejpozději do 31. května.

Autor článku

Karel Pospíšilík  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT