Tuzemské pily mají obavy z nedostatku dřeva a růstu cen

10.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


České pily trápí nedostatek dřeva na trhu i jeho rostoucí ceny. Podle vyjádření Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) ze začátku tohoto týdne je situace důsledkem zpožděného podepisování smluv mezi Lesy České republiky (LČR) a vítězi tendrů na práce ve státních lesích pro letošní rok, což potvrzují také zástupci některých pil. LČR, které spravují polovinu lesů v zemi, to však popírají. Firmy, které nejsou závislé na odběru státního dřeva, jsou na tom lépe.

Ačkoliv se od začátku roku mělo podle výsledků loni na podzim vypsaných tendrů pracovat ve všech 108 takzvaných smluvních územních jednotkách (SÚJ), v pátek 7. ledna měl státní podnik podepsány smlouvy jen s vítězi na 44 územích. Mnoho zpracovatelů, zejména v regionech s majoritním podílem státních lesů, tak prý nyní žije v nejistotě a neví, kde sežene surovinu na realizaci svých zakázek. Situace navíc žene cenu dřeva nahoru.

Cena dřeva již stoupá několik měsíců. Podle prezidenta AČMD Zdeňka Valného však růst v důsledku nynější nejisté situace výrazně zrychlil a prodejci si za kubík pilařské kulatiny účtují o 400 a více korun více než na konci roku 2010. V zimě, kdy klesá zájem stavebních firem o dřevo, přitom zpravidla naopak jde cena suroviny dolů.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT