Raiffeisenbank v loňském roce zaznamenala výrazný nárůst zájmu o hypotéky

06.01.2011 | , Raiffeisenbank
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


6.1.2011 Raiffeisenbank v loňském roce zaznamenala výrazný nárůst zájmu o hypotéky, objem nově poskytnutých úvěrů meziročně vzrostl o 40 procent. Zároveň se zvýšila i průměrná výše úvěru. Klienti nejčastěji volí tříletou fixaci, nejvíce hypotéky využívají na koupi nemovitosti.

Zájem o hypotéky Raiffeisenbank v loňském roce výrazně vzrostl. Banka poskytla 8034 hypoték v celkovém objemu 13,95 miliardy korun, což v meziročním srovnání představuje nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů o 40 procent. „Dařilo se nám tak růst výrazně rychleji než bylo tempo růstu celého trhu. K nárůstu zájmu přispělo především několikeré snížení úrokových sazeb, hypotéky jsou aktuálně nejlevnější za posledních několik let a nevidíme žádný ekonomický důvod k dalšímu poklesu sazeb,“ uvedl produktový manažer Raiffeisenbank Jan Bureš. Současně došlo i k nárůstu průměrné výše úvěru, která za celý rok dosáhla 1,74 milionu korun a byla tak přibližně o 10 procent vyšší než v předchozím roce.

Suverénně největší zájem měli klienti o tříleté fixace úrokové sazby. Zatímco v roce 2009 volila tříletou fixaci zhruba polovina klientů, v roce 2010 to byly už tři čtvrtiny klientů. Na trhu se rovněž již zabydlely hypotéky s plovoucí úrokovou sazbu, tento typ úvěru loni volilo 15 procent všech žadatelů o hypotéku.

Lidé nejčastěji využívají hypotéku na koupi nemovitosti, za tímto účelem použilo hypotéku 37% žadatelů. Následují úvěry na výstavbu a rekonstrukci s 25%, stejně významný byl počet úvěrů na refinancování. Typickým zájemcem o hypotéku Raiffeisenbank je muž ve věku od 35 do 40 let, 43% ze všech úvěrů poskytla banka v Praze. „V letošním roce počítáme jen s velmi pozvolným růstem, předpokládáme mírný růst v řádu jednotek procent,“ uzavřel Jan Bureš.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT