Pravidla při soudních přeshraničních sporech

06.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Na konci roku 2010 schválila Evropská komise rozsáhlé změny týkající se pravidel při soudních sporech pro podniky a spotřebitele. Reforma pravidel, známých jako Brusel I, nejprve nařídila v roce 2001 podporu lepší spolupráce mezi civilními soudy v zemích EU, které by měly přispět ke zlepšení obchodu v rámci všech 27 zemí EU.

Téměř 40 procent podniků uvedlo, že by byly více nakloněny k obchodu mimo jejich domácí trh, pokud by postupy pro řešení soudních sporů byly jednodušší. Komise si od nových pravidel slibuje ušetření až 50 milionů euro ročně na soudních sporech.

Mezi konkrétní opatření, které Komise zavedla, patří zrušení postupu, kdy musel soud schválit rozhodnutí jiného soudu z jiného členského státu. Další úprava se týká zamezení praktik, kdy se některé společnosti snaží oddálit soudní řízení tím, že napadají právní příslušnost a pravomoci soudu.

Komise se rovněž zaměřila na arbitráže, které využívá až 60 procent evropských podniků. Komise je chce uchránit před zneužitím, nebo nezákonným vedením soudního sporu.

Ve svých změnách Komise rovněž myslí i na spotřebitele. Nová pravidla by totiž umožnila vést soudní proces v jejich vlastní zemi i v případě, že firma, kterou žalují, má sídlo za hranicemi EU.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT